De belangrijkste aftrekposten voor de ZZP’er

1. Startersaftrek

Om het ondernemerschap te bevorderen, bestaat er een aftrekpost voor starters; de startersaftrek. Deze aftrekpost is goed voor drie maal 2123 euro in de eerste 5 jaar van je onderneming. Er zijn echter wel drie voorwaarden waar je als ondernemer aan moet voldoen; je hebt recht op zelfstandigenaftrek, in de 5 voorgaande jaren heb je maximaal twee maal gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek, en je was minimaal 1 jaar geen ondernemer in deze periode.

2. Zelfstandigenaftrek

Als zelfstandig ondernemer ben je natuurlijk altijd geïnteresseerd in aftrekposten. De zelfstandigenaftrek biedt voor elke zelfstandige ondernemer uitkomst. Eerder was er in de nieuwe begroting van het kabinet sprake van het afschaffen van deze belangrijke aftrekpost, gelukkig is dat besluit komen te vervallen. Een zelfstandig ondernemer mag jaarlijks 7.280 euro van de winst aftrekken, mits er wordt voldaan aan het urencriterium van 1225 uur per jaar.

Lees hier meer over het urencriterium.

3 Investeringsaftrek

Wanneer je als ondernemer goed van start wilt gaan, moeten er bepaalde investeringen gedaan worden. De belastingdienst houdt rekening met het ondernemersrisico dat je hiermee neemt, en komt je tegemoet met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Als je in 2017 tussen de 2.301 en 306.931 euro hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, kun je hier hoogstwaarschijnlijk gebruik van maken. Het betreft hier een percentageaftrek van het totaalbedrag aan investeringen. Het bedrag dat je mag aftrekken hangt dus af van het geïnvesteerde bedrag. De voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn; Je bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn, Je betaalt inkomstenbelasting, en je heeft in deze periode geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.

4. Meewerkaftrek

Heeft je een fiscale partner die met je meewerkt in jouw onderneming? Dan kun je aanspraak maken op de meewerkaftrek. Met deze aftrekpost hoeft je minder belasting te betalen over je winst. Hoeveel je kunt aftrekken hangt af van de hoeveelheid winst, en het aantal uren dat je fiscale partner in de onderneming heeft gestoken.

Voor deze aftrekpost zijn er uiteraard ook voorwaarden. Je moet minimaal 1225 uur in je bedrijf hebben gestoken in het desbetreffende fiscale jaar. Je fiscale partner moet minimaal 525 uur in het desbetreffende fiscale jaar in de onderneming hebben gewerkt. Echter, mag je fiscale partner hier niet meer dan 5.000 euro voor hebben ontvangen, en mag hij/zij ook niet bij je in loondienst zijn.

Lees hier meer over de meewerkaftrek.

5. Fiscale Oudedagsreserve

Als zelfstandig ondernemer moet je zelf in je pensioen voorzien. Daarom mag je elk jaar een deel van de winst van je onderneming reserveren als oudedagsvoorziening, dit heet de Fiscale Oudedagsreserve, ook wel FOR genoemd. Over dit bedrag krijg je uitstel van belasting. Je mag jaarlijks 9,8% (in 2017) van je winst opzij zetten, met een maximum van 8.946 euro.

Het is tevens mogelijk om een deel van uw oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente product. De uiteindelijke premie die je dan betaalt wordt fiscaal aftrekbaar. De voorwaarden die gelden om hier gebruik van te maken zijn als volgt; Je moet minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming steken, en je moet aan het begin van het fiscale jaar de voor jouw geldende AOW gerechtigde leeftijd niet hebben bereikt.

Lees hier meer over de fiscale oudedagsreserve.

Lees verder..

Op zoek naar een boekhouder die met u meegroeit? Tijd om over te stappen naar EasyZZP!

In 2016 won EasyZZP de Accountancy Awards in de categorie tot 10 medewerkers.
Lees verder..