Hoeveel verschillende btw-tarieven zijn er?

Het algemene btw-tarief is 21%.

Dit wordt over het algemeen geheven over luxe goederen, die door de Belastingdienst niet worden gezien als eerste levensbehoefte. Er bestaat ook een verlaagd btw-tarief. Dit tarief wordt geheven over producten en diensten die door de Belastingdienst worden gezien als eerste levensbehoeften, zoals voedsel, medicijnen, hulpmiddelen, en boeken.

Daarnaast zijn er uitzonderingen die vallen onder het verlaagde btw-tarief, bijvoorbeeld het aanbieden van kampeergelegenheid op eigen grond en de kapper. Voor een overzicht van alle producten en diensten die onder het verlaagde btw-tarief vallen kunt u terecht bij de website van de belastingdienst .

Bij het exporteren van goederen, die u vervolgens opslaat bij een douane entrepot, geldt een btw-tarief van 0%. De omzetbelasting die betaald is over de uitgaven zijn aftrekbaar van de voorbelasting. Daarnaast zijn er nog een aantal diensten die vallen onder het 0% btw-tarief. Een voorbeeld hiervan is het vervoeren van personen per zeeschip of vliegtuig, mits het vertrekpunt of de bestemming buiten Nederland is.

Het verlaagde BTW tarief van 6% wordt per 2019 verhoogt naar 9%.

Wat is precies de btw-aangifte?

Btw betaalt u over de gemaakte omzet van uw onderneming. Deze betaling kan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks plaatsvinden. Dit geeft de Belastingdienst aan zodra u bent ingeschreven bij het handelsregister. Meestal is dit per kwartaal. Er zijn echter uitzonderingen. Als u bijvoorbeeld meer dan 5.000 euro per kwartaal aan btw betaalt, dan zal de belastingdienst u vragen om de btw-aangifte maandelijks te doen.

Als u jaarlijks minder dan 1.883 euro btw betaalt, hoeft u maar één keer per jaar btw-aangifte te doen.

Wanneer bent u btw-plichtig?

U bent btw-plichtig wanneer u werkzaamheden uitvoert op persoonlijke basis en hier regelmatig inkomsten uithaalt. Ook kunt u als btw-plichtig worden beschouwd als u gedeeltelijk in vaste dienst bent, en met andere werkzaamheden inkomsten genereert. Een voorbeeld hiervan is het verhuren van een pand of het exploiteren van een octrooirecht.

Zzp btw aangifte

Wanneer vrijstelling van btw?

Er zijn uitzonderingen voor het afdragen van btw. Medische specialisten die individuele personen helpen hoeven bijvoorbeeld in sommige gevallen geen btw af te dragen. Ook kinderopvang dat voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling kinderopvang hoeft geen btw af te dragen. Onthoud wel dat als u bent vrijgesteld van btw, u dit ook altijd moet vermelden op facturen, en u absoluut geen btw mag doorberekenen aan uw klanten. Mocht u zowel vrijgestelde als btw-plichtige diensten leveren, dient u dit correct gescheiden te houden in uw administratie.

Hoe vraag ik uitstel voor de omzetbelasting?

Uitstel vragen voor de omzetbelasting is altijd mogelijk. Uitstel wordt echter alleen goedgekeurd bij zeer uitzonderlijke situaties. Dit zal dus per zaak apart beoordeeld moeten worden.
Het is begrijpelijk dat door drukte u vergeet om btw-aangifte te doen. Een goede tip om dit niet te vergeten is om u aan te melden voor de dienst ´SMS-alert´ van de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt u dan een paar dagen voor de deadline van de btw-aangifte een SMS om u te helpen herinneren. Hier kunt u lezen hoe u zich aanmeldt voor deze service.

Hoe doe ik mijn btw-aangifte?

Zodra uw bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, stuurt de belastingdienst automatisch uw eerste btw-aangifte toe. Deze aangifte is voor de periode dat je bent gestart . Dit formulier moet worden ingevuld en ingeleverd, ongeacht of u omzet heeft gedraaid of niet. Uit deze aangifte zal blijken of u een naheffing moet betalen, of dat u juist btw terugkrijgt.
Uw aangifte kunt u online doen bij de belastingdienst, of met daarvoor bestemde software ontwikkeld door derden.

Klik hier

Boekhouding uitbesteden?

Wil je volledig ontzorgt zijn en je boekhouding uitbesteden incl. de aangifte omzetbelasting? Dan is administratiekantoor EasyZZP jouw partner!
Klik hier

Hoe zit het met fouten gemaakt in oude aangiften?

In het geval dat u een fout heeft gemaakt tijdens uw aangifte en daar naderhand achterkomt dan kunt u dit verrekenen met de volgende aangifte, mits het om een bedrag van minder dan 1.000 euro gaat. Indien dit bedrag hoger is, dient u met een suppletie omzetbelasting het bedrag corrigeren.
Voor meer informatie over het corrigeren van aangiften, kunt u hier een PDF downloaden van de belastingdienst.

Hoe geef ik verlegd btw aan?

Met de verleggingsregeling kan een ondernemer de btw verleggen van leverancier naar afnemer. Indien u btw naar een ander wilt verleggen, dient u dit aan te geven op het formulier ‘prestraties binnenland’ en/of ‘prestaties naar of in het buitenland’.
De verlegde btw kunt u ook aftrekken . In het geval dat u de btw verlegt, kunt u het als voorbelasting aftrekken. In het geval dat de btw naar u wordt verlegd, kunt u de btw aftrekken door het in te vullen bij de aftrekbare btw. De naar u verlegde btw moet wel afkomstig zijn van belaste bedrijfsactiviteiten.

Kan ik nog gebruik maken van het verlaagde btw-tarief voor verbouwing en renovatie?

Het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen en renovaties van woningen ouder dan twee jaar geldt van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015. Deze is dus niet meer van toepassing.

De verlaging geldt nog wel voor schilderwerk en stucwerk aan woningen van ouder dan 2 jaar.

Lees verder..

Lees ook: Werkwijze EasyZZP BTW aangifte

Lees hier meer over de werkwijze aangifte omzetbelasting van EasyZZP
Lees verder..