Pensioen opbouwen als ZZP’er

De laatste tijd is er veel aandacht besteed aan het sparen voor een pensioen als ZZP’er. Wat wij vaak merken in de praktijk, en dat wordt bekrachtigd in verschillende onderzoeken, is dat maar weinig ZZP’ers sparen voor later.

De meeste ZZP’ers hebben, naar aanleiding van verschillende nieuwsberichten, vast wel eens nagedacht over sparen voor hun pensioen. Toch wordt hier door een druk agenda vaak niet lang genoeg bij stil gestaan. Je bent immers ZZP’er geworden vanwege de vrijheden die dit met zich meebrengt.

Maar wat nu als het eenmaal zover is? Kunt u rondkomen van enkel een AOW uitkering welke voor alleenstaanden in 2018 slechts € 1181,- bruto per maand bedraagt? Het is dus belangrijk te sparen voor later, zodat u met dit gespaarde geld eventueel uw AOW aan kunt vullen of om eerder te kunnen stoppen met werken. Hoe je als ZZP’er je financiële toekomst zeker kunt stellen, lees je in dit blog.

Hoe kan ik als ZZP’er een pensioen opbouwen?

Een ZZP pensioen opbouwen is in feite niets anders dan een spaarpotje aanleggen voor later. In loondienst wordt dit vaak geregeld via je werkgever. In diverse bedrijfstakken is het als ZZP’er verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling zoals bijvoorbeeld bij schilders, stucadoors, afbouw, fysiotherapeuten en tandartsen. Alle overige ZZP’ers zullen dus zelf moeten sparen voor hun pensioen. Wij noemen een paar mogelijkheden:

Oude regeling voortzetten
Het is mogelijk om, wanneer je uit loondienst komt, je oude pensioenregeling voort te zetten. Informeer hierover bij je voormalige werkgever.

Sparen voor je pensioen ZZP

Zelf sparen/beleggen

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf te sparen of te beleggen. In het eerste geval kun je je geld veilig op een rekening laten staan. Dit levert tegenwoordig echter erg weinig rendement op. Bij de tweede optie, het beleggen van je geld, is er kans op een hoger rendement. Bedenk je echter goed dat je hierbij de nodige risico’s loopt. Beleggen kan natuurlijk ook in onroerend goed welke je altijd zou kunnen verhuren. Maar of jij na je 65e nog zin hebt om dit allemaal te regelen, is natuurlijk de vraag.

Oudedagsreserve (FOR) opbouwen

Over het opbouwen van de FOR krijgen wij veel vragen. Veel ZZP’ers maken gebruik van de FOR. Motivatie voor de keuze voor een FOR is voornamelijk gericht op de besparing op de belasting die het momenteel oplevert. Het denken aan de toekomst wordt daarbij als positief bijkomend effect gezien. Je kunt als ondernemer bij het opbouwen van een FOR namelijk 10,9% van de winst opzij zetten (met een maximum van € 8.775 in 2018). Hierover betaal je in dat jaar geen belasting. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Het bedrag dat je reserveert, mag je gelijk weer in de onderneming gebruiken als werkkapitaal. Let hierbij goed op; de reservering stelt het betalen van belasting slechts uit. Je bent verplicht om van de reservering een lijfrente te kopen. Je hebt het geld dus ooit nodig. Het is daarom slim om het geld altijd apart te hebben staan, anders breng je je onderneming alleen maar in gevaar.

Telkens als je een bedrag in een lijfrente stort, neemt de FOR af. De vrijval van dat stukje betekent dat jaar dus meer winst. Het is daarom moeilijk te zeggen of het opbouwen van een FOR voor u gunstig is. Laat u daarom goed adviseren. In veel gevallen is de FOR opbouwen alleen gunstig als je wordt belast in het hoogste tarief.

Het is ook mogelijk om de FOR tussentijds af te storten in een lijfrenteproduct. In dat geval stort je de reservering op een gesloten rekening.

Klik hier

Fiscale oudedagsreserve

Lees hier meer over de fiscale oudedagsreserve
Klik hier

Als laatste willen we graag een vrij nieuwe mogelijkheid behandelen met betrekking tot het opbouwen van een pensioen voor ZZP’ers, namelijk het ZZP pensioen.

ZZP Pensioen

Vier ZZP organisaties hebben hun krachten gebundeld om een ZZP pensioenregeling voor zelfstandig ondernemers te realiseren. Voor een ZZP pensioen op maat kun je binnenkort ook deelnemen aan het ZZP pensioen. Lees hierover meer op www.zzppensioen.nl.

Wanneer moet je beginnen met het opbouwen van je pensioen?

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een pensioen voor later, ook al lijkt het nog zo ver weg. Je kunt hiervoor zelf maandelijks een initiatief nemen door iets opzij te leggen of hier een automatische boeking / incasso van maken.