Priveauto zakelijk gebruiken: Kosten in rekening brengen en BTW terugvragen

Heeft u als ZZP’er of ondernemer een privéauto die u ook zakelijk gebruikt dan heeft u met 2 voordelen te maken. In dit artikel “Privéauto zakelijk gebruiken” leggen wij deze voordelen uit en waar u rekening mee moet houden als u de privéauto zakelijk gebruikt.

Priveauto zakelijk gebruiken: Waar moet u rekening mee houden

  • U kunt de zakelijke kilometers ten laste brengen van de winst. Hiervoor betaald u als ZZP’er minder inkomstenbelasting

  • U kunt een deel van de betaalde omzetbelasting (BTW) van de autokosten in mindering brengen op de te betalen omzetbelasting

De zakelijk gereden kilometers met uw privéauto kunt u voor € 0,19 cent per kilometer aftrekken van uw opbrengsten als kilometervergoeding. Hier heeft u dus wel een kilometeradministratie voor nodig waaruit blijkt hoeveel kilometer u de auto zakelijk gebruikt heeft.

Let op: Woon werk telt hier ook mee als zakelijke kilometers.

Klik hier

Administratiekantoor EasyZZP

Wil je volledig ontzorgd zijn en je administratie uitbesteden? Dan is administratiekantoor EasyZZP jouw partner!
Klik hier

Voor de betaalde omzetbelasting (BTW) op autokosten (onderhoud en gebruik) is het een stuk lastiger. U kunt een deel van de betaalde BTW terugvragen, dit kan over het deel dat u de auto zakelijk heeft gebruikt (voor omzet welke belast is met BTW). Voor het privédeel kunt u de omzetbelasting uiteraard niet terugvragen. Let op: Voor de BTW telt woon werk niet als zakelijke kilometers

Voor het bepalen van het privégebruik maakt het uit of u een kilometeradministratie bijhoudt.

Priveauto zakelijk gebruiken

Sluitende kilometeradministratie bij priveauto zakelijk gebruiken

Heeft u een sluitende kilometeradministratie waaruit precies blijkt hoeveel u zakelijk en privé gereden heeft? Dan kunt u op basis hiervan bepalen wat de verhouding zakelijk/privé is.

Voor het zakelijk gebruik is het wel van belang dat u kunt vaststellen welk deel betrekking heeft op belaste omzet en op niet belaste omzet indien van toepassing. Heeft u bijvoorbeeld van alle gereden kilometers over 1 jaar 20% zakelijk gereden, dan mag u 20% van alle betaald btw terugvragen. Het is hiervoor wel van belang dat je de facturen en bonnen hebt van de betreffende kosten, en dat je deze kosten zakelijk betaald hebt.

Tip: Gebruik een tankkaart voor de brandstof en parkeerkosten zodat je alle kosten en BTW op één maandelijke factuur gespecificeerd krijgt.

Geen sluitende kilometeradministratie bij priveauto zakelijk gebruiken

Heeft u geen kilometeradministratie of geen volledige sluitende kilometeradministratie (bijvoorbeeld alleen de zakelijke kilometers). Dan mag u alle betaalde belasting over het onderhoud en gebruik aftrekken. Vervolgens moet u aan het einde van het jaar de afgetrokken btw corrigeren wegens het privégebruik. Dit doet u door 1,5% van de catalogusprijs (kunt u via het rdw opvragen) aan te geven als verschuldigde btw. De correctie van 1,5% is door de belastingdienst vastgesteld.

In beide gevallen heeft u dus wel een overzicht nodig van de betaalde BTW op de autokosten zoals brandstof en onderhoud.

Bijhouden kilometeradministratie

Voor het bijhouden van een kilometeradministratie zijn diverse mogelijkheden. Je kunt dus alleen de zakelijke kilometers bijhouden, of een volledig sluitende kilometeradministratie. Er zijn diverse apps beschikbaar (gratis en betaald), een GPS systeem in de auto waarin de routes bijgehouden worden, een ouderwets boekje of gewoon een Excelsheet die je hier kan downloaden:

Hier kunt u een Excelsheet downloaden voor het bijhouden van een sluitende kilometeradministratie:

Kilometerregistratie sluitend

Hier kunt u een Excelsheet downloaden waarin u alleen de zakelijk gereden kilometers in bij kunt houden:

Kilometerregistratie zakelijk
Lees verder..

Lees ook: BTW aftrekbaar van priveauto?

Lees hier meer over wat er komt kijken bij de aanschaf of het gebruik van een auto en of de BTW wel of niet aftrekbaar is.
Lees verder..