Jaarrekening voor ZZP’ers

Wanneer je ZZP’er bent, heb je vast al eens gehoord van het woord jaarrekening. Waarschijnlijk stel je zelf ook een ZZP jaarrekening op of laat je dit doen door je boekhouder of accountant. Maar wat is een jaarrekening nu precies en ben je verplicht deze op te stellen? Wij hopen je op deze vragen in dit blog een antwoord te geven daarnaast zullen we enkele voorbeelden geven van elementen in een jaarrekening ZZP.

Jaarrekening

Een jaarrekening is simpel gezegd een momentopname van een bedrijf met een toelichting daarop. De jaarrekening wordt opgesteld over een boekjaar van 01-01 tot en met 31-12 aansluitend op de administratie van een bedrijf. Een ZZP’er is niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Wel dien je een balans en een winst- en verliesrekening op te stellen en deze staan normaal gesproken in een jaarrekening. Bij een ZZP’er vind je deze in de meeste gevallen terug in de aangifte inkomstenbelasting, je kunt de aangifte inkomstenbelasting dus jouw jaarrekening ZZP noemen.

Jaarrekening voor ZZP'ers
ZZP jaarrekening

Wij komen vaak tegen dat ZZP’ers geen balans bijhouden of dat ze zaken missen in de balans en dat is zonde. Uit een balans kun je namelijk gemakkelijk uitlezen wat je schulden en bezittingen zijn, ook is een gezonde balans cruciaal voor het toepassen van de fiscale oudedagsreserve. Bij EasyZZP bestaat een jaarrekening ZZP dan ook uit een balans (bezittingen en schulden) en een winst- en verliesrekening. De ZZP jaarrekening door ons opgesteld is bijvoorbeeld ook inzetbaar bij een hypotheekaanvraag voor een ZZP’er.

De Balans en winst&verliesrekening in jaarrekening ZZP

Bezittingen (activa/debit)

Iedereen die onderneemt heeft bezittingen. Deze vind je altijd aan de linkerkant van de balans. Veel voorkomende bezittingen zijn: het positieve saldo op je bankrekening, vorderingen zoals onbetaalde facturen (debiteuren) en een teruggave van de omzetbelasting kwartaal 4 en inventaris zoals computer, telefoon en camera etc.

Schulden (passiva/credit)

Ook heeft iedereen schulden. Deze vind je altijd rechts op de balans. Veel voorkomende schulden zijn: het negatieve saldo op je bankrekening, onbetaalde facturen (crediteuren), te betalen omzetbelasting kwartaal 4 en leningen.

Winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening is niet meer dan je opbrengsten -/- minus je kosten. Veel ZZP’ers houden dit ook wel keurig bij. Vergeet niet dat grote aanschaffen zoals een laptop, niet meteen in je kosten valt. Deze zet je namelijk met zijn aanschafwaarde op de balans en hier schrijf je over af. Dit noemen we vaste activa. Lees hier meer over in onze andere blogs.

Bekijk onze tarieven

Boekhouding uitbesteden?

Wil je volledig ontzorgt zijn en je boekhouding uitbesteden? Bekijk hier de tarieven van EasyZZP
Bekijk onze tarieven

Voorbeeld jaarrekening ZZP

In het volgende voorbeeld heeft A een laptop gekocht op 01-01-2015 van €1.000,- deze schrijft hij in 5 jaar af, dus € 200,- per jaar. Hij heeft op 31-12-2015 van zijn klant B nog een factuur open staan a € 2.000,- , zelf heeft A € 200,- op zijn rekening staan, moet A nog een factuur van € 1.500,- betalen en hij moet van de aangifte omzetbelasting van kwartaal 4 nog € 525,- terugontvangen. Wij hebben deze jaarrekening ZZP in excel gemaakt.

De winst- en verliesrekening
Jaarrekening ZZP
De balans per 31-12-2015
Jaarrekening ZZP

Kapitaal

Één belangrijk element hebben we nog niet behandeld, deze zie je wel terug in de balans, namelijk het kapitaal. Het kapitaal is eigenlijk het saldo van je bezittingen minus je schulden in dit geval dus € 2.025,- positief. Het vreemde van een positief kapitaal is dat hij rechts op de balans staat (waar we net geleerd hebben dat rechts de schulden staan), maar dit is nu eenmaal zo.

Wanneer het kapitaal links op de balans staat is het dus negatief en dit betekent dan dus dat je meer schulden hebt dan bezittingen. Met deze informatie is het dus heel makkelijk je jaarrekening ZZP zelf te maken in bijvoorbeeld excel.
Wanneer jij een jaarrekening ZZP nodig hebt en zelf geen zin hebt om deze te maken, neem dan gerust contact op met EasyZZP. Bij EasyZZP zit het opstellen van een ZZP jaarrekening in onze standaard pakketten.

Hulp nodig bij jouw administratie of belastingaangifte? Bekijk onze locaties.

Mocht je jouw administratie willen uitbesteden kunnen wij je uiteraard van dienst zijn! EasyZZP helpt jou voor een vast bedrag per maand inclusief alle benodigde software. een app en wij verzorgen al jouw belastingaangiftes. Onze boekhouders en fiscalisten hebben alle kennis in huis zodat jij niet te veel belasting betaald en dat je kan focussen op jouw onderneming. EasyZZP heeft locaties in:

Utrecht
Amsterdam
Rotterdam
Apeldoorn
Zwolle