Administratiekantoor Schilder en Stukadoor: 12 Tips voor de ZZP Schilder

EasyZZP is een administratiekantoor waarbij de administratie volledig uit handen wordt genomen voor ZZP’ers, eenmanszaken en VOF’s. Omdat een deel van onze klanten werkzaam is in de afwerkingsbranche als schilder, stukadoor, behanger of glaszetter weten wij als geen ander wat er speelt in dit vakgebied.

Of het nu gaat om het juiste BTW tarief, investeren in schuurmachines en stofzuigers, het inhuren van andere ZZP’ers of andere vragen specifiek voor dit vakgebied wij staan voor u klaar. Op al uw vragen geven wij snel en begrijpelijk antwoord en hiervoor ontvangt u geen facturen! Bij EasyZZP betaalt u namelijk één vast bedrag per maand. Zo voorkomen wij vervelende gesprekken achteraf.

Administratiekantoor Schilder en Stukadoor

Als zelfstandig schilder ben je verplicht om deel te nemen aan het “Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf”. Hoewel je n.a.v. je inschrijving bij de KVK, als het goed is, vanzelf benaderd wordt is het goed om dit in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je in eens voor meerdere maanden met terugwerkende kracht moet betalen.

Als schilder bestaat de kans dat je schade toebrengt aan de eigendommen van iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan een omgewaaide steiger, een pot verf dat valt op de vloerbedekking of je ladder die op iemand zijn auto valt. Deze schades kunnen aardig in de papieren lopen. Stel je eens voor dat je bij het afbranden van een kozijn per ongeluk het huis in brand steekt! Een schade van deze omvang kom je vaak niet meer overheen. Dek dit risico af met een aansprakelijkheidsverzekering. Dit is zowel voor jezelf als voor je klanten een hele geruststelling.

Het is een mooi kwaliteitskeurmerk voor jou bedrijf en het leert je goed om te gaan met risico’s op de werkvloer. Voor sommige grotere bedrijven of overheden geld het zelfs als eis om te mogen werken. Lees hier meer over de VCA

Wij weten dat de AOV niet populair is onder de schilders en vaak erg duur maar wat als jij een jaar echt niet kunt werken. Wie betaalt dan de rekeningen (huur, hypotheek enz)? Onze tip: Vraag in ieder geval een offerte op voor deze verzekering en laat je goed informeren over de te dekken risico’s. Verzeker alleen hetgeen echt noodzakelijk is om de kosten voor de AOV laag te houden.

BTW verlegt, 6% of 21%. Als schilder kun je al deze tarieven tegenkomen. Weet jij precies welk tarief wanneer van toepassing is? Zorg dat je het weet! Lees hier meer over de btw als ZZP’er in de bouw. Daarnaast moet er een goede administratie gevoerd worden. Administratiekantoor Schilder en Stukadoor kan je hier perfect bij helpen!

Ken je aftrekposten of zorg dat je een geweldig boekhouder hebt die dit voor je doet! Administratiekantoor Schilder en Stukadoor heeft deze kennis in huis en zal je hier proactief bij helpen!

Je bent lekker aan het werk, je stuur je facturen tijdig en de klanten betalen. Je betaalt netjes de leveranciers en er blijft geld over op de rekening! Je hebt geld verdiend, toch? Let op; niet alles wat op de rekening overblijft kun je uitgeven! Zo moet je (in de meeste gevallen) eens per drie maanden btw afdragen en eens per jaar inkomstenbelasting. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent anders kun je voor serieuze verrassingen komen te staan. Je kunt de inkomstenbelasting ook vooraf per maand betalen, wel zo overzichtelijk!

Veel startende ZZP schilders werken voor andere schildersbedrijven. Hoewel dit een mooie manier is om te beginnen zitten hier enkele risico’s aan. Werkt je teveel voor één schilder dan bestaat de kans dat de belastingdienst je niet ziet als zelfstandig ondernemer. Wanneer je wordt ingehuurd ontvang je een uurloon, vaak kun je hier prima van eten maar heb je meer ambitie zal je toch zelf werk aan moeten nemen en misschien zelfs andere mensen moeten inhuren.

Ga met je klanten altijd het gesprek aan wanneer zij het werk uitgevoerd willen hebben. De meeste schilders hebben het in de zomer veel drukker als in de winter. Wanneer uw klant binnenwerk heeft is het goed om te vragen wanneer het werk uitgevoerd mag worden. Wellicht mag het in de winter worden uitgevoerd of bestaat de mogelijkheid om de datum niet exact vast te leggen zodat je de regenachtige dagen op deze klus kunt werken. Het aanbieden van een korting kan de klant motiveren om met jou mee te denken.

Klanten zijn fantastisch. Ze betalen je rekeningen en zorgen dat je lekker leeft maar ze kunnen soms ook lastig zijn. Maar gelukkig heb je hier zelf een hele belangrijke rol in. Zorg dat je de afspraken met je klanten goed vastlegt. Maak een offerte waarin je duidelijk aangeeft wat je doet en welke kleuren en materialen je gebruikt en zorg ervoor dat de klant deze ondertekend. Als de klant precies weet wat hij kan en mag verwachten zal je achteraf geen vervelende gesprekken hebben. In de offerte staan duidelijk wat de afspraken zijn en hier kun je altijd naar verwijzen, maar vaak is dat niet eens nodig want met deze werkwijze ontstaat er geen onvrede bij de klant. Hij weet precies wat hij of zij mag verwachten.

Wanneer je gaat werken voor een vaste prijs wil je vaak tegemoet komen aan de wensen van de klant en meestal wil de klant niet te veel betalen. Het nadeel is dat klanten aan het einde van de klus kwaliteit toch in eens veel belangrijker vinden. Hierin moet jij dus een beetje vooruitdenken voor de klant. Steek je prijs niet te laag in en lever altijd goede kwaliteit. Je kent wellicht het gezegde: “lang nadat de prijs vergeten is wordt kwaliteit nog herinnerd”. Daarnaast is het zeker wanneer je met ingehuurde mensen werkt een groot risico om op een klus tekort te komen. Wanneer je een klus waar je alleen staat te laag hebt ingeschoten kun je iedere dag een paar uurtjes extra maken, je bent aan het einde van de klus een beetje uitgeput maar er is geen man overboord. Werk je met ingehuurde zzp’ers of met personeel zal je in eens extra uren moeten betalen en kan je zwaar geld moeten toeleggen. Let hier dus goed mee op!

Ben je op een klus bezig laat dan duidelijk zien dat jij dit bent. Heeft je bus reclame? Zet deze voor de deur, zet borden in de tuin of op de steiger en maak een praatje met de buren als deze komen kijken. Nederlanders kijken altijd naar de buren, welke auto rijden de buren, hoe de tuin er uit, is het gras groener maar dus ook of het schilderwerk mooier is. Profiteer daarvan. Bij de klanten van EasyZZP in het schildersvak zien wij dat veel nieuwe klussen in de buurt zitten van een afgeronde klus.

Lees verder..

Lees ook: Valkuilen en Tips voor de ZZP'er

Steeds meer mensen werken niet meer in vaste dienst. Ze schrijven zich in bij de kamer van koophandel en gaan door het leven als ZZP’er. Net zo makkelijk. Toch zijn er wat valkuilen die je als zzp’er het liefst wilt vermijden.
Lees verder..