AOV voor ondernemers

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers

Terwijl voor de werknemer het één en ander geregeld is ten tijde van ziekte (loondoorbetaling en WIA), ontbreekt voor ondernemers enig sociaal vangnet. Bij arbeidsongeschiktheid is de ondernemer daarom afhankelijk van de eigen financiële reserves (al dan niet aangevuld met het inkomen van een partner). Veel ondernemers kunnen hiermee op korte termijn uit de voeten, op de langere termijn ontstaan er echter vrijwel altijd de nodige problemen. Om dit te voorkomen is er de AOV, en daar valt een hoop over te vertellen.

“Een AOV is veel te duur”

Niet noodzakelijkerwijs. De premiehoogte is afhankelijk van vele factoren en kan aanzienlijk verschillen per verzekeraar. Gelukkig is de premie voor een AOV (uitgezonderd van die van een zogenaamde maandlastenbeschermer) volledig fiscaal aftrekbaar. Een goed adviseur begeleidt u naar het best mogelijke product in relatie tot uw persoonlijke- en financiële situatie.

Rechtsvorm en de AOV

aov zzpIeder ‘type’ ondernemer kan een AOV sluiten. Of u nu een eenmanszaak heeft, deel uitmaakt van een Vennootschap Onder Firma (VOF) of directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent van een BV. Het verschil zit hem in het feit dat een ZZP’er zich automatisch in privé verzekert, terwijl de DGA ook de BV als verzekeringnemer kan aanmerken. Hoe ziet dat er globaal uit?

Wat is nu de verstandige keuze?

ZZP
Bent u ZZP’er en sluit u een AOV? In dat geval heeft u geen keuze, u verzekert zich als privé persoon. De betaalde premie is daarmee aftrekbaar conform het Inkomstenbelastingtarief. De uitkering wordt dan ook gezien als vervangend inkomen en regulier belast.

DGA
Bent u echter directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst binnen uw eigen BV, dan heeft u twee mogelijkheden voor de AOV verzekering, namelijk:

  • De AOV verzekering in privé afsluiten;
  • De AOV verzekering zakelijk afsluiten.

Als u de AOV verzekering zakelijk afsluit, dan zijn de premies wel aftrekbaar voor de winst (en betaalt u dus minder VPB). Gaat de BV echter failliet of wordt er beslag gelegd, dan heeft u in de meeste gevallen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Mocht u beroep doen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering en een uitkering krijgen, dan gaat ook deze verloren als uw BV failliet gaat.

Deskundige begeleiding
Het sluiten van een passende AOV is niet eenvoudig. Win daarom professioneel en deskundig advies in. EasyZZP werkt hiervoor samen met Kendall Mason. Klanten van easyZZP kunnen terecht bij hun contactpersoon voor meer informatie.

Door:
Floran Florack (easyZZP)
Bart de Vroom (Kendall Mason)

1 Reactie