BTW aftrekbaar van uw privé auto?

Wegwijs in de fiscale (on)mogelijkheden

Het líjkt zo eenvoudig, een auto, maar als u een onderneming heeft zijn er veel regelingen waar u van kunt profiteren of rekening mee moet houden. Om u hiermee op weg te helpen hebben wij getracht een helder en eenvoudig overzicht voor u te maken.

Auto van de zaak

Auto privé gekocht
Als u de auto privé heeft gekocht en u gebruikt de auto regelmatig zakelijk, houd dan de kilometers bij die u zakelijk rijdt. U kunt deze kilometers declareren of aftrekken van de winst voor € 0,19 cent per gereden kilometer .
De BTW over de autokosten, zoals brandstof en onderhoud, waarvan u de bonnetjes en facturen heeft bewaard kunt u terug vragen met de aangifte omzetbelasting, mits u deze betaald heeft met een zakelijk betaalmiddel. In ons artikel “Priveauto zakelijk gebruiken” leest u meer over deze specifieke situatie.

Uiteindelijk mag u alleen de BTW terugvragen voor het deel dat u de auto zakelijk gebruikt. Indien u dit kunt berekenen door middel van een sluitende kilometeradministratie, dan mag u aan het einde van het jaar het werkelijke percentage privé gereden kilometers corrigeren. Mocht u géén sluitende kilometeradministratie hebben, dan corrigeert u dit aan het einde van het jaar met 1,5 of 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto*.

Hier leest u meer over de btw correctie prive gebruik.

Tips:

  • Gebruik een tankpas die gekoppeld is aan uw zakelijke rekening, zodat u een bon heeft van alle brandstofkosten.
  • Houdt alle zakelijk gereden kilometers bij. Dit kan bijvoorbeeld met een app op uw mobiel.
  • Let op! Voor de BTW geldt dat woon-werkverkeer privé kilometers zijn.

Auto zakelijk gekocht
Easyzzp_autoIndien u de auto zakelijk heeft gekocht, dan kunt u er voor kiezen om deze strikt zakelijk te gebruiken of zowel zakelijk als privé. Wanneer u de auto ook voor privédoeleinden gebruikt, zult u hiervoor bijtelling moeten betalen. Meer informatie over het bijtellingspercentage voor uw auto vindt u hier.
Als u minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé gebruik maakt van uw auto, betaalt u geen bijtelling. Dit zal u in de meeste gevallen moeten aantonen door het voeren van een sluitende kilometeradministratie.

Meer over de km administratie vindt u hier.

Is uw auto ouder dan 15 jaar? Dan heeft u te maken met een bijtelling van 35% van de economische waarde (waar de auto vandaag de dag voor verkocht kan worden).

Als u de auto zakelijk heeft gekocht kunt u alle in rekening gebrachte BTW van zowel de aanschaf als de verbruikskosten terugvragen door middel van de aangifte omzetbelasting. Aan het einde van het jaar dient u het privédeel van de afgetrokken BTW te corrigeren en terug te betalen. Dit kunt u op twee manieren doen:

  1. U heeft een sluitende kilometeradministratie waaruit blijkt welke kilometers u zakelijk, privé en voor woon/werk heeft gereden. U maakt de berekening welk percentage van uw gebruik voor privédoeleinden is geweest en corrigeert dit met de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar (let op: voor de BTW gelden woon-werk kilometers ook als privégebruik!)
  2. Indien u geen sluitende kilometeradministratie heeft, corrigeert u tijdens de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar het privégebruik met 1,5 of 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto.

Meer informatie over de correctie prive gebruik btw vindt u hier.

*Voor auto’s waarbij u de aanschaf BTW heeft afgetrokken van de omzetbelasting geldt 2,7% gedurende de eerste 5 jaar. Voor auto’s waar géén aanschaf BTW op zit (tweedehands marge auto’s of tweedehands van particulier gekocht) geldt 1,5%.

Lees ook
Grijs kenteken bijtelling
Lees hier meer over de BTW en bijtelling van een bestelauto met een grijs kenteken