Wegwijs in de fiscale (on)mogelijkheden

Het líjkt zo eenvoudig, een auto, maar als u een onderneming heeft zijn er veel regelingen waar u van kunt profiteren of rekening mee moet houden. Om u hiermee op weg te helpen hebben wij getracht een helder en eenvoudig overzicht voor u te maken.

BTW auto prive

Auto privé gekocht

Als u de auto privé heeft gekocht en u gebruikt de auto regelmatig zakelijk, houd dan de kilometers bij die u zakelijk rijdt. U kunt deze kilometers declareren of aftrekken van de winst voor € 0,19 cent per gereden kilometer .
De BTW over de autokosten, zoals brandstof en onderhoud, waarvan u de bonnetjes en facturen heeft bewaard kunt u terug vragen met de aangifte omzetbelasting, mits u deze betaald heeft met een zakelijk betaalmiddel. In ons artikel “Priveauto zakelijk gebruiken” leest u meer over deze specifieke situatie.

Uiteindelijk mag u alleen de BTW terugvragen voor het deel dat u de auto zakelijk gebruikt. Indien u dit kunt berekenen door middel van een sluitende kilometeradministratie, dan mag u aan het einde van het jaar het werkelijke percentage privé gereden kilometers corrigeren. Mocht u géén sluitende kilometeradministratie hebben, dan corrigeert u dit aan het einde van het jaar met 1,5 of 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto*.

Hier leest u meer over de btw correctie prive gebruik.

Bekijk onze tarieven

Boekhouding uitbesteden?

Wil je volledig ontzorgt zijn en je boekhouding uitbesteden? Bekijk hier de tarieven van EasyZZP
Bekijk onze tarieven

Tips:

  • Gebruik een tankpas die gekoppeld is aan uw zakelijke rekening, zodat u een bon heeft van alle brandstofkosten

  • Houdt alle zakelijk gereden kilometers bij. Dit kan bijvoorbeeld met een app op uw mobiel

  • Let op! Voor de BTW geldt dat woon-werkverkeer privé kilometers zijn.

Auto zakelijk gekocht

Indien u de auto zakelijk heeft gekocht, dan kunt u er voor kiezen om deze strikt zakelijk te gebruiken of zowel zakelijk als privé. Wanneer u de auto ook voor privédoeleinden gebruikt, zult u hiervoor bijtelling moeten betalen. Meer informatie over het bijtellingspercentage voor uw auto vindt u hier.
Als u minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé gebruik maakt van uw auto, betaalt u geen bijtelling. Dit zal u in de meeste gevallen moeten aantonen door het voeren van een sluitende kilometeradministratie.

Is uw auto ouder dan 15 jaar? Dan heeft u te maken met een bijtelling van 35% van de economische waarde (waar de auto vandaag de dag voor verkocht kan worden).

BTW auto prive

Als u de auto zakelijk heeft gekocht kunt u alle in rekening gebrachte BTW van zowel de aanschaf als de verbruikskosten terugvragen door middel van de aangifte omzetbelasting. Aan het einde van het jaar dient u het privédeel van de afgetrokken BTW te corrigeren en terug te betalen. Dit kunt u op twee manieren doen:

  1. U heeft een sluitende kilometeradministratie waaruit blijkt welke kilometers u zakelijk, privé en voor woon/werk heeft gereden. U maakt de berekening welk percentage van uw gebruik voor privédoeleinden is geweest en corrigeert dit met de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar (let op: voor de BTW gelden woon-werk kilometers ook als privégebruik!
  2. Indien u geen sluitende kilometeradministratie heeft, corrigeert u tijdens de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar het privégebruik met 1,5 of 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto.

Meer informatie over de correctie prive gebruik btw vindt u hier.

*Voor auto’s waarbij u de aanschaf BTW heeft afgetrokken van de omzetbelasting geldt 2,7% gedurende de eerste 5 jaar. Voor auto’s waar géén aanschaf BTW op zit (tweedehands marge auto’s of tweedehands van particulier gekocht) geldt 1,5%.

Lees verder..

Lees ook: Grijs kenteken bijtelling

Lees hier meer over de BTW en bijtelling van een bestelauto met een grijs kenteken
Lees verder..