Is de btw op autokosten aftrekbaar?

De hoofdregel is: de btw op zakelijke kosten is aftrekbaar als voorbelasting in de btw-aangifte. Gebruik je jouw privé auto ook voor zakelijke ritten, of gebruik je de auto van de zaak ook privé, dan komt de vraag op in hoeverre de btw op de autokosten aftrekbaar is. In dit artikel worden beide situaties toegelicht.

Ik gebruik mijn privé auto ook zakelijk

De btw op autokosten (zoals brandstof en onderhoud) waarvan je de bonnen en facturen hebt bewaard, kun je terugvragen in de btw-aangifte. Voorwaarde is wel dat je de betaling kunt aantonen. Betaal daarom bij voorkeur met de zakelijke pinpas. Bij de laatste btw aangifte van het kalenderjaar wordt de afgetrokken btw gecorrigeerd voor het privégebruik. Dit kan op twee manieren.

  1. Met bijtelling: de correctie bedraagt 1,5% van de cataloguswaarde. Als je de btw op de aanschaf van de auto hebt afgetrokken bedraagt de bijtelling 2,7% van de cataloguswaarde*.
  2. Naar rato van het privégebruik. Je houdt – behalve de zakelijke kilometers voor de kilometeraftrek – ook de totale kilometers per jaar bij, waarmee je het percentage privégebruik van de auto kunt uitrekenen. De correctie bedraagt: totale btw op autokosten x percentage privégebruik

Tips:

  • Gebruik een tankpas die gekoppeld is aan jouw zakelijke rekening, zodat je een bon hebt van alle brandstofkosten

  • Houd alle zakelijk gereden kilometers bij. Dit kan bijvoorbeeld met een app.

  • Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik. 

Bekijk onze tarieven

Boekhouding uitbesteden?

Wil je volledig ontzorgd zijn en je boekhouding uitbesteden? Bekijk hier de tarieven van EasyZZP
Bekijk onze tarieven

Ik gebruik de auto van de zaak ook privé

De kosten van een auto van de zaak zijn zakelijke kosten. Als je deze auto ook voor privéritten gebruikt, pas je naast de bijtelling in de inkomstenbelasting ook de bijtelling voor de btw toe. De bijtelling bedraagt 2,7% van de cataloguswaarde*. Heb je bij de aanschaf van de auto geen btw afgetrokken, dan pas je het lagere percentage van 1,5% toe.

Je kunt ook de correctie naar rato van het privégebruik toepassen, zie hierboven (punt 2). In dat geval moet je wel een sluitende kilometeradministratie bijhouden.

* Gedurende de eerste 5 jaren na aanschaf. Daarna geldt het lagere percentage van 1,5%.

BTW auto prive
Lees verder..

Lees ook: Grijs kenteken bijtelling

Lees hier meer over de btw en bijtelling van een bestelauto met grijs kenteken
Lees verder..