Doe je zaken in het buitenland en brengt de leverancier btw in rekening, dan kun je deze buitenlandse btw niet aftrekken in de Nederlandse btw-aangifte. Maar wat kun je er wel mee? In dit artikel geven we je drie tips welke ervoor zorgen dat buitenlandse btw geen extra kostenpost wordt in jouw administratie.

Tip 1. Maak gebruik van de internationale verleggingsregeling

Binnen de Europese Unie hebben lidstaten afspraken met elkaar gemaakt voor wat betreft de btw. Bij transacties tussen EU-ondernemers kan gebruik maken van de verleggingsregeling, ook wel intracommunautaire verwerving genoemd. Het werkt als volgt. Koop je goederen uit een ander EU-land, dan kun je de verkoper jouw btw-nummer doorgeven. De verkoper geeft op zijn factuur aan dat de btw is verlegd naar jouw btw-nummer en brengt zelf geen btw in rekening. Jij geeft in jouw aangifte de btw over deze goederen volgens de Nederlandse regels aan in rubriek 4b (leveringen uit landen binnen de EU) en trekt vervolgens deze btw weer af als voorbelasting in rubriek 5b. Per saldo dus nul! Let op, je mag alleen voorbelasting aftrekken voor zover je zelf btw-belaste prestaties verricht.

Bij diensten is het niet altijd duidelijk in welk land btw verschuldigd is. Gebruik bij twijfel deze handige tool van de Belastingdienst. Ontvang je een factuur van een leverancier waarop de verleggingsregeling niet is toegepast terwijl dit wel had gekund, dan zou je deze leverancier kunnen vragen om de onjuiste factuur te crediteren en een juiste factuur met verlegde btw op te stellen.

Tip 2. Vraag de btw terug via de Nederlandse Belastingdienst

Soms is het niet mogelijk om de btw te verleggen, bijvoorbeeld als je voor een klus naar het buitenland rijdt en onderweg tankt. Of als jouw telefoon stuk gaat terwijl je op zakenreis bent en je direct een nieuwe koopt om bereikbaar te blijven. Heb je btw betaald in een ander EU-land, dan kun je deze gemakkelijk terugvragen via de website teruggaaf van btw uit andere EU-landen van de Belastingdienst. Je hebt hier alleen jouw zakelijke inloggegevens en de buitenlandse bon of factuur voor nodig. De benodigde inloggegevens kun je hier aanvragen.

De voorwaarden, zoals drempelbedragen, verschillen per EU-land. Kijk in dit document voor een overzicht per EU-land. Voor België, Frankrijk en Duitsland gelden de volgende drempelbedragen. Als je één keer per jaar de btw terugvraagt is het drempelbedrag aan btw € 50, voor verzoeken per kwartaal is dit € 400. Je bent verplicht de factuur mee te sturen als het factuurbedrag uitkomt boven € 250 (brandstof) of € 1.000 (andere goederen en diensten).

Tip 3. Vraag de btw terug via de buitenlandse belastingautoriteit

Heb je btw betaald in een land wat geen lid is van de Europese Unie, dan ligt de situatie anders. Je kunt de btw namelijk niet terugkrijgen via de Nederlandse Belastingdienst. Een teruggaafverzoek is in sommige gevallen mogelijk via de belastingautoriteit van dat land. Je kunt daarvoor het beste kijken op de website van de betreffende belastingautoriteit.

Blijkt dat je niet voldoet aan het drempelbedrag, ben je de bon kwijt of heb je gewoon geen zin om moeite te doen voor een relatief kleine teruggaaf, dan kun je de buitenlandse btw als kosten van de winst aftrekken.
Bekijk onze tarieven

Boekhouding uitbesteden?

Wil je volledig ontzorgt zijn en je boekhouding uitbesteden? Bekijk hier de tarieven van EasyZZP
Bekijk onze tarieven