Financial Lease

Veel ZZP-ers hebben een leaseauto die zij financieren via financial lease. Maar wist je dat je ook andere bedrijfsmiddelen op deze manier kunt financieren? Naast een auto kun je bijvoorbeeld ook graafmachines, tandartsstoelen en computers leasen. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hieronder.

Even beginnen bij het begin. Wat is financial lease eigenlijk?

Financial lease zzpBij Financial Lease ben jij de economische eigenaar van het product (lessee) en is degene die jou het product verstrekt de juridisch eigenaar (de lessor). Het economische eigendom houdt in dat je het product mag gebruiken, maar ook dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de verzekering.* Jij als lessee betaalt een vast bedrag per maand. Dit bedrag staat voor de gehele leaseperiode vast en hangt af van de economische levensduur van het leaseobject. In het maandelijkse bedrag is een stukje rente meegenomen voor deze financiering (een zgn. Annuïtair betaalschema). Deze rente is echter lager dan bijvoorbeeld een banklening of rekening courant, omdat het eigendom van het product als onderpand gebruikt wordt. Je kunt financial lease zowel gebruiken voor nieuwe als gebruikte bedrijfsmiddelen.

*Dit is anders bij full operational lease, meer daarover lees je hier.

Wat kun je naast een auto nog meer leasen?

Er zijn verschillende bedrijfsmiddelen die je kunt financieren via financial lease. Voorwaarde hierbij is dat het object ‘roerend’ moeten zijn, oftewel goederen die ‘verplaatsbaar’ zijn. Bedrijfspanden vallen hier dus bijvoorbeeld niet onder. Wat je wel kunt leasen zijn ICT-middelen zoals computers en printers, vrachtwagens, drankautomaten en zelfs fitness-apparaten. Het voordeel van financial lease is dat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen. Je bespaart dus flink wat geld, die je weer in je onderneming kunt steken. Het is bij financial lease ook mogelijk om gebruik te maken van fiscaal voordeel. Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op investeringsaftrek. Daarnaast weet je van te voren hoeveel je iedere maand kwijt bent aan je financial lease-object, dus kun je dit goed budgetteren.

Als een leaseperiode afloopt word je vaak automatisch ook de juridisch eigenaar. De “Lessor” draagt dan het juridische eigendom over aan de “Lessee”. De looptijd van het leaseobject duurt nooit langer dan de economische levensduur, anders zou je door blijven betalen terwijl het bedrijfsmiddel allang is afgeschreven.
Bij financial lease zijn de looptijd, de aanbetaling en de eindbetaling belangrijke zaken. Als jij voor je bedrijf een graafmachine aanschaft, is het verstandig om de looptijd van het contract af te stemmen op de verwachte gebruiksduur. Ook is het belangrijk om de eindbetaling gelijk of zelfs lager te houden dan de restwaarde van het object.
De procedure voor financial lease is erg gemakkelijk. Met een paar drukken op de knop kun je zien wat de mogelijkheden voor jou zijn en hoeveel je per maand kwijt bent.

Lees verder..

Lees ook: ZZP Lease

Lees hier meer over wat er komt kijken bij om als ZZP’er een auto te leasen.
Lees verder..