Fiscale maatregelen Coronavirus

Geüpdatet: Uitstel van betaling

Er zijn inmiddels enkele fiscale maatregelen getroffen. Zo kun je bij de Belastingdienst verzoeken om bijzonder uitstel van betaling voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, de btw en de loonheffing, als je bedrijf door het coronavirus in acute liquiditeitsproblemen is gekomen. Je kunt voor ten minste 3 maanden bijzonder uitstel van betaling krijgen. Je hoeft geen aanvullende verklaring van een derde mee te sturen.

In het verzoek vraag je om uitstel van betaling en geef je aan dat je bedrijf door de uitbraak van corona in betalingsproblemen is gekomen. Nadat de Belastingdienst het verzoek heeft ontvangen, stoppen ze met invorderingsmaatregelen. Je krijgt dan automatisch 3 maanden uitstel van betaling.

Mogelijk is 3 maanden te kort voor je onderneming. In dat geval kun je ook uitstel voor een langere periode aanvragen. Wel vraagt de Belastingdienst dan om aanvullende informatie aan te leveren, waaronder eventueel een verklaring van een derde deskundige. Hierover zal nog meer informatie volgen zodra dit bekend is.

Je kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffing uitstel aanvragen. Dit betekent dat je pas uitstel kunt aanvragen nadat je de aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen. Voor de btw aangifte van kwartaal 1 2020 betekent dit dat je pas uitstel kunt aanvragen nadat de aangifte in april is ingediend. Je krijgt de aanslag pas als je de aangifte niet voor de deadline van 30-4 hebt betaald. Dit is dus begin mei. Je kunt dan ook pas begin mei uitstel aanvragen voor de betaling van de aangifte omzetbelasting kwartaal 1 2020.

Download hier een model verzoek voor bijzonder uistel van betaling (word)

Je stuurt het verzoek om uitstel van betaling versturen naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Zodra het verzoek bij de Belastingdienst binnen is, wordt de invordering direct stopgezet. De individuele beoordeling van het verzoek zal later plaatsvinden.

Hulp nodig? Heb je hulp nodig bij het verzoek voor uitstel. Laat het ons dan weten. We kunnen pas uitstel aanvragen voor een aanslag welke is opgelegd, we kunnen dit nu niet preventief doen. Mail jouw verzoek voor uitstel vervolgens naar je contactpersoon binnen EasyZZP.

Verzuimboetes

De Belastingdienst zal de komende tijd ook geen verzuimboetes aan je opleggen (of zal deze in voorkomende gevallen terugdraaien) voor het niet (tijdig) betalen van omzetbelasting of loonheffing. De invorderingsrente die berekend wordt gedurende de looptijd van het uitstel, is tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Vergeet niet bij het niet kunnen betalen van omzetbelasting en loonheffing om een melding betalingsonmacht te doen. Dit voorkomt bestuurdersaansprakelijkheid.
Ook kan het zinvol zijn om te beoordelen of je afnemers hebt die door het Coronavirus hun schulden niet meer kunnen betalen. Dan kun je onder voorwaarden de btw op deze oninbare vorderingen terugvragen.

Voorlopige aanslagen

Betaal je nu op een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting en verwacht je een lagere winst door het Coronavirus? Laat dan je voorlopige aanslag aanpassen. Dat kun je uitbesteden aan ons. Wil je de aanpassing zelf doen, dan doe je dit voor de inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst en voor de vennootschapsbelasting via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Hulp nodig? Heb je een Voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting 2020 of Vennootschapsbelasting 2020 betaald en wil je dit terugdraaien? Neem dan contact op met je contactpersoon bij EasyZZP en wij zullen de voorlopige aanslag direct terugdraaien

Mail jouw verzoek voor het terugdraaien van de voorlopige aanslag 2020 naar je contactpersoon binnen EasyZZP.

Lees verder..

Lees ook: Maatregelen coronavirus – Eenvoudiger lenen

Eenvoudiger lenen met overheidsgarantie en rentekorting Qredits
Lees verder..