Auto van de zaak: Grijs kenteken bijtelling
Wat is een grijs kenteken auto
Een grijs kenteken auto is een auto die voldoet aan bepaalde eisen van de fiscus en heeft voor een ondernemer bepaalde fiscale voordelen. Zo hoeft bij de aanschaf van een nieuwe grijskenteken auto geen BPM te worden betaald en geldt er een lager tarief voor de motorrijtuigen belasting indien u ondernemer bent en beschikt over een BTW nummer. De eisen die worden gesteld hebben voornamelijk betrekking op de afmetingen van de laadruimte. Op deze webpagina van de belastingdienst kun je alle eisen terugvinden.
Waar komt de naam vandaan “Grijs kenteken”
In het verleden had het kentekenbewijs van een bedrijfsauto die als “grijskenteken” stond geregistreerd ook daadwerkelijk een grijze kleur. De kentekenplaat is altijd geel geweest maar is wel te herkennen, de eerste letter op het nummerbord is namelijk altijd een V of een B.
Grijskenteken en BPM
Wanneer je een auto aanschaft die voldoet aan de eisen voor een grijskenteken auto en je registreert deze op jouw bedrijf hoef je geen BPM te betalen over de auto. De BPM vervalt echter niet direct. De auto zal 5 jaar lang zakelijk gebruikt moeten worden. De auto kan uiteraard wel eerder verkocht worden. Wanneer de auto verkocht wordt aan een andere ondernemer welke de auto zakelijk gaat gebruiken is er niets aan de hand.
Wordt de auto echter verkocht aan een particulier zal de verkoper alsnog BPM moeten afdragen. Wanneer u als ondernemer stopt en de grijskenteken auto privé gaat gebruiken binnen 5 jaar na aanschaf zal u ook BPM moeten afdragen. Om het bedrag te bepalen wat moet worden afgedragen kun je op deze site een berekening maken.
Grijskenteken en wegenbelasting
Voor auto’s met een grijskenteken geldt, indien deze geregistreerd staat op uw bedrijf, een lager tarief voor de wegenbelasting. Hiervoor moet u wel meer dan 10% van al uw kilometers zakelijk rijden. Wanneer de auto op naam van de onderneming staat geregistreerd, wordt dit lagere tarief automatisch toegepast. Hier kunt u het tarief van wegenbelasting voor uw auto uitrekenen.
Grijskenteken en bijtelling
Voor een grijskenteken auto geldt in de basis dezelfde regelgeving als voor een personenauto voor wat betreft de bijtelling. De bijtelling is bepaald op basis van de uitstoot conform het overzicht hieronder.
De bijtelling wordt voor een grijskenteken auto berekend over het aanschaf bedrag inclusief BPM en BTW (catalogusprijs). Is de grijskenteken auto geregistreerd voor 1 juli 2005 dan wordt de bijtelling berekend over het aanschafbedrag inclusief BTW maar exclusief BPM. Is de grijskenteken auto ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35% over de dagwaarde (dat is de huidige waarde van de auto) en niet de catalogusprijs.
Rekenhulp
Hieronder geven wij u graag een aantal tips om uw bijtelling te berekenen. Over de bijtelling betaalt u inkomstenbelasting. Een ondernemer is dus gebaat bij een lage (of geen) bijtelling. In de meeste gevallen gebruikt u de catalogusprijs van de auto als basis voor de berekening. In één enkele situatie is dit anders, zie hieronder:
1. Uw auto is ouder dan 15 jaar (de zogenaamde youngtimer).
Als u een youngtimer rijdt, dan neemt u als basis voor de bijtelling, de huidige waarde van de auto. Voor welk bedrag kon u op dat moment de auto verkopen (marktwaarde)? Neem hiervan 35% en u hebt de bijtelling van uw auto.
2. Uw auto is na 1 januari 2010 geregistreerd.
De catalogusprijs kunt u vinden in het kentekenregister van de RDW op de site van de RDW.
3. Uw auto is jonger dan 15 jaar maar van voor 1 januari 2010.
Als uw auto jonger is dan 15 jaar maar voor 1 januari 2010 is geregistreerd, dan is de catalogusprijs van de auto niet altijd zichtbaar in het kentekenregister op de site van de RDW. De catalogusprijs is in deze gevallen vaak ook moeilijk te vinden of te achterhalen. Je kan natuurlijk de dealer bellen om te vragen wat de catalogusprijs van de auto is geweest.
Komt u er niet uit neem dan contact op met EasyZZP, misschien dat wij u verder op weg kunnen helpen.
Geen bijtelling bestelauto (grijs kenteken auto)
Om geen bijtelling te hoeven betalen over uw bestelauto heeft u meerdere mogelijkheden:
1. Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
Wanneer het aannemelijk is dat u de bestelauto alleen zakelijk gebruikt, kunt u de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik aanvragen. De fiscus kan u ter controle een onderbouwing opvragen waarbij uw agenda, bonnen of andere zakelijke stukken moeten kunnen aantonen dat uw auto zakelijk gebruikt is en niet privé. De fiscus controleert actief door o.a. kentekens te scannen en of boetes te controleren.
2. Kilometeradministratie bijhouden minder dan 500 KM privé
Wanneer u als ondernemer minder dan 500 KM privé rijdt met uw zakelijke auto. Dan hoeft u geen bijtelling te rekenen voor dit privé gebruik. Wel moet je een kilometeradministratie bijhouden en hieruit moet blijken dat je niet meer dan 500 KM privé hebt gereden. Deze 500 KM geldt tijdsevenredig, dit houdt in dat wanneer u de auto in december koopt, u 1/12 van 500 KM privé mag rijden. Waaraan uw rittenregistratie moet voldoen leest u hier.