Hoe verzeker ik mijn bestelauto?

Als je een verzekering voor je bestelauto afsluit, kun je kiezen tussen drie dekkingen: WA, beperkt casco en allrisk (volledig casco). Wat is het verschil tussen deze dekkingen en welke past het beste bij jouw situatie?

WA

WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA-bestelautoverzekering is een basisverzekering en vergoedt alleen de schade die jij als bestuurder veroorzaakt bij een andere weggebruiker. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-verzekering voor je bestelauto af te sluiten.

Beperkt casco

De dekking beperkt casco is een WA + beperkt cascoverzekering. Deze dekking wordt ook wel WA-plus autoverzekering genoemd. De verzekering dekt niet alleen de schade die jij als bestuurder veroorzaakt aan de tegenpartij, maar je krijgt ook een vergoeding bij bijvoorbeeld ruitschade, diefstal, brand en storm.

Allrisk (volledig casco)

De dekking allrisk is een WA + volledig cascoverzekering. Het wordt ook wel allriskverzekering genoemd. Met deze verzekering ben je het meest uitgebreid verzekerd. Je bent op de eerste plaats verzekerd voor de schade die jij met je bestelauto veroorzaakt bij een andere weggebruiker. Daarnaast worden alle schades aan je eigen bestelauto vergoed, ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt.

Welke verzekering past het beste bij mijn bestelauto?

Voor het kiezen van de dekking voor je bestelauto is het niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Wel kun je hierop een eerste selectie maken:

bestelauto van 0 – 5 jaar: Allriskverzekering
bestelauto van 6 – 10 jaar: Beperkt cascoverzekering
bestelauto ouder dan 10 jaar: WA-verzekering

Redenen om te kiezen voor een ruimere dekking:

  • Je bent erg afhankelijk van je bestelauto.

  • Je hebt weinig geld achter de hand of je hebt de lening van je bestelauto nog niet afbetaald.

  • Is de dagwaarde van je bestelauto nog steeds hoog? Ook dan is het slim om te kiezen voor een ruimere dekking.

  • Het premieverschil tussen verschillende dekkingen is niet heel groot. Maak een vergelijking om te zien wat je een ruimere dekking je extra kost.

”Hoe kies je de juiste dekking voor je bestelauto? Kijk niet alleen naar de leeftijd van de auto. Heb je bijvoorbeeld veel schadevrije jaren of heeft de auto nog een hoge dagwaarde? Dan is het vaak slim om een ruimere dekking te kiezen. ”

Rianne Veerman, Independer

Waarvoor ben ik verzekerd?

WA Beperkt casco Allrisk
Schade aan anderen X X X
Brand X X
Diefstal / inbraak X X
Ruitschade X X
Aanrijding met een dier X X
Storm en ander natuurgeweld X X
Schade door eigen schuld X
Vandalisme X

Aanvullende verzekering

Naast een WA, beperkt casco of allrisk (volledig casco) dekking, kun je ervoor kiezen een aanvullende verzekering voor je bestelauto af te sluiten.

  • Schadeverzekering inzittenden

  • Ongevallenverzekering voor inzittenden

  • Rechtsbijstandsverzekering

  • Verhaalsbijstandverzekering

  • Eigen vervoer verzekering

Waar kan ik mijn bestelautoverzekering vergelijken en afsluiten?

Voordat je kiest voor een verzekering, is het slim om eerst bestelautoverzekeringen te vergelijken. Zo heb je een overzicht van de verzekeringen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en kun je direct de verzekering afsluiten die het beste bij jouw situatie past.