Inkomstenbelasting 2017 ZZP-er

Welke voordelen heb ik als ZZP-er?

Iedere werkende Nederlander betaalt inkomstenbelasting over zijn of haar verdiende loon. In 2018 betaal je de belasting over het jaar 2017. Als ZZP-er heb je wat inkomstenbelasting betreft een aantal voordelen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Voor ZZP-ers is het bedrag waarover je belasting betaalt de nettowinst, de winst die je overhoudt na aftrek van zaken als inkoop, onkosten, etc. Als je je inkomstenbelasting wilt opgeven, moet je eerst je jaarwinst vaststellen. Het fijne aan het zijn van ZZP-er is dat je het bedrag van je jaarwinst naar beneden kunt halen, waardoor je uiteindelijk dus minder belasting betaalt. Je kunt dit doen door gebruik te maken van verschillende aftrekposten. Wat er dan over blijft, is het inkomen waar je belasting over moet betalen (het belastbaar inkomen

inkomstenbelasting 2017 ZZP
De belastingvoordelen waar jij als ZZP-er gebruik van kan maken voor de inkomstenbelasting 2017 ZZP:
  • Zelfstandigenaftrek

  • Startersaftrek

  • MKB-Winstvrijstelling

Zelfstandigenaftrek

Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. De zelfstandigenaftrek voor de inkomstenbelasting 2017 is hetzelfde gebleven als in 2016, namelijk € 7.280,- per jaar. Voor ondernemers is dit een onmisbare aftrekpost. Het klinkt ideaal, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo mag je aftrek bijvoorbeeld nóóít hoger zijn dan je winst (de winst die je hebt gemaakt voordat je alle aftrekposten hebt toegevoegd).

Startersaftrek

Ben je een beginnende ZZP-er? Dan kun je gebruik maken van de startersaftrek. De startersaftrek is een steuntje in de rug voor beginnende ondernemers en vergroot de kans op een succesvol bedrijf. Een beginnende ondernemer maakt meestal nog niet zulke grote winsten en kan daarom wel wat stimulans gebruiken. In de eerste vijf jaar van je onderneming kun je drie keer gebruik van maken van de startersaftrek. Je kunt hiermee je zelfstandigenaftrek van € 7.280,- in totaal drie keer verhogen met € 2.123 euro, waardoor je winst voor de belasting lager wordt en je minder hoeft te betalen voor de inkomstenbelasting.

Wil je gebruik maken van de startersaftrek? Dan zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Die lees je hier.

MKB-winstvrijstelling

Naast de zelfstandigenaftrek en een eventuele startersaftrek heb je als ZZP-er ook recht op de MKB-vrijstelling (midden- en kleinbedrijf vrijstelling). De MKB-vrijstelling is er voor iedere ondernemer die winst maakt uit zijn onderneming. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur je in je zaak hebt gestopt; je hoeft dus niet te voldoen aan het urencriterium. De MKB-winstvrijstelling is 14% van je winst die overblijft nádat je de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek hebt toegepast. Dit kan een aanzienlijk verschil maken voor de inkomstenbelasting 2017.

Huurkosten vanaf 2017 niet meer aftrekbaar

Als ZZP-er kun je sinds kort je huurkosten niet meer aftrekken van je winst. Voorheen kon dit nog wel, maar staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft besloten deze regeling vanaf 2017 terug te draaien. Belangrijk dus om hier dit jaar rekening mee te houden!

Tip: plan je inkomstenbelasting

Voordelige aftrekposten of niet, je belasting moet je ieder jaar weer betalen en dat klusje is niet altijd even leuk. Om het wat makkelijker voor je te maken kun je bij EasyZZP gebruik maken van een voorlopige belastingaanslag óf een reservering.

Als je kiest voor een voorlopige belastingaanslag, houdt dat in dat je per maand belasting betaalt. Zo hoef je niet in één keer een grote som te betalen. EasyZZP maakt voor jou een schatting en verwerkt dit tot een voorlopige aanslag. Je kunt wanneer je wilt deze voorlopige aanslag aanvragen. Mocht er nou wat veranderen aan je inkomen, dan is deze voorlopige aanslag weer heel makkelijk te wijzigen op basis van je nieuwe inzichten.

Als je je inkomstenbelasting reserveert, betaal je je aanslag in één keer achteraf. Je zet maandelijks geld opzij waardoor je je belasting als het ware ‘’opspaart’’. Als je hiervoor kiest krijg je rente over je reservering, maar zal de belastingdienst wel eventueel rente berekenen over de aanslag.

Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Lees verder..

Lees ook: De belangrijkste aftrekposten

Lees hier meer over de belangrijkste aftrekposten voor de ZZP’er.
Lees verder..