De juiste webwinkelsoftware kiezen voor je webwinkel

Online ondernemen zit in enorm in de lift. Tegenwoordig zijn hele webshops in een paar clicks opgezet. Het lijkt allemaal zo makkelijk en dat is het in grote lijnen ook. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Het is daarom van belang goede webwinkelsoftware te kiezen die bij jou en je webwinkel past.

Open source vs SaaS

Waar je eerst rekening mee dient te houden is de keuze tussen twee soorten webshop software: open source en SaaS (software as a service). Wat past bij jou?

Over het algemeen geldt dat open source software (zoals Magento) geschikt is voor enterprises. Open source is dus geschikt voor grote, complexe webshops, zoals een fashion webshop met meer dan honderdduizend producten. Bij dit soort shops worden veel onderdelen op maat gebouwd en het bouwen, aanpassen en opschalen wordt uitbesteed aan externe partijen. Maar ondernemers die beginnen met een webshop of die een kleinere webwinkel hebben, kunnen meestal zelf aan de slag met een SaaS-oplossing.

De juiste SaaS-oplossing kiezen

Er zijn talloze bedrijven die een SaaS-oplossing aanbieden. Je zal daarom goed moeten vergelijken op cruciale punten. Let vooral op de volgende onderwerpen en stel jezelf de komende vragen:

Totale kosten en time to market

Hoeveel betaal ik per maand? Moeten er nog features bijgebouwd worden? En hoe lang duurt het voordat mijn webshop live kan? Hoeveel tijd ben ik kwijt met het maken van de webshop (design en voorraad)? Heb ik belangrijke koppelingen, zoals payments en verzending, tijdig geregeld?

Beveiliging, performance en support

Zijn mijn verkoopdata en die van mijn klant veilig en versleuteld? Wie is verantwoordelijk bij een hack? Hoe snel is mijn website en kan de aanbieder mijn website ‘aan’? Kan ik altijd terecht bij support? Op welke verschillende manieren kan ik in contact komen met het bedrijf? En hoe snel word ik geholpen?

Schaalbaarheid, customization en updates

Kan ik mijn webwinkel makkelijk koppelen met externe software? Kan ik een internationale webwinkel opzetten? Kan ik het design zelf aanpassen en kan ik aan HTML- en CSS-code sleutelen? Hoe vaak worden er updates uitgevoerd en moet ik hiervoor extra betalen?

Vertrouwen en gebruiksvriendelijkheid

Is de webwinkelsoftware gecertificeerd door bekende keurmerken? En hoe staat het bedrijf bekend bij klanten? Is er een goede uptime garantie? En is de software makkelijk onder de knie te krijgen, voor mezelf en eventueel personeel?

Omnichannel

Wil je een stapje verder gaan, dan is het raadzaam om de ontwikkelingen rond omnichannel goed in de gaten te houden. Omnichannel betekent een consistente beleving creëren, overal waar de klant is. Dat houdt dus in dat er dus ook offline kansen liggen voor je webwinkel. Door de aantrekkende economie gaat het namelijk steeds beter met de detailhandel. En niet voor niets shoppen consumenten nog steeds liever in een fysieke winkel – omdat ze het product eerst willen zien en uitproberen. Een goede SaaS-oplossing, zoals Lightspeed, is gemaakt voor zowel online als offline ondernemen en begrijpt hoe beide markten in elkaar steken. Vraag je dus ook af: is mijn webwinkel eventueel klaar voor de stap naar retail?