Opzoeken betalingskenmerk belastingdienst

Als ondernemer ontvang je vaak brieven van de Belastingdienst over diverse belastingen, zoals omzetbelasting en inkomstenbelasting. Bij het betalen van deze belastingen moet je in de meeste gevallen een 16-cijferig betalingskenmerk opgeven.

Mocht je het betalingskenmerk niet meer bij de hand hebben, dan kun je op de website van de Belastingdienst het betalingskenmerk opzoeken. Hiervoor ga je naar de Zoekhulp Betalingskenmerk en vul je je BTW of loonheffingennummer in, kies je het soort belasting en het betreffende tijdvak. Vervolgens krijg je te zien wat het bijbehorende betalingskenmerk is.

Heb je wel een 16-cijferig betalingskenmerk, maar weet je niet meer wat je hier hebt betaald? Op deze website kun je achterhalen wat het aanslagnummer, het soort belasting en het betreffende jaar is geweest.

Betekenis Letters belastingdienst

Letter Belastingdienst in betaalkenmerk of beschikkingsnummer

Soms krijg je van de Belastingdienst ook post met daarop lange nummers zoals een aangifte-, aanslag- of beschikkingsnummer. In dit nummer is dan een letter verwerkt, en voor het betalen moet je dan dit nummer als betalingskenmerk opgeven. Vaak heb je achteraf geen idee meer waar deze brief betrekking op heeft.

Hier is een simpel trucje voor om dit te achterhalen, namelijk op basis van de letter die in het betalingskenmerk, de aanslag of de beschikking van de Belastingdienst staat. Iedere letter Belastingdienst heeft een aparte betekenis, te weten:

Letters Belastingdienst Betekenis
A Loonbelasting naheffing
B Omzetbelasting
F Omzetbelasting naheffing
H Inkomstenbelasting / premie volksverzekering
K Vermogensbelasting
L Loonbelasting
M Motorrijtuigenbelasting
O Omzetbelasting teruggaaf
S Premie ziekenfondswet zelfstandigen
V Vennootschapsbelasting
W Zorgverzekeringswet (ZVW)
Y Motorrijtuigenbelasting naheffing
Z Overige
*Bron: Letters Belastingdienst

Je kunt zelfs zien op welk jaar de aanslag betrekking heeft. Hiervoor moet je nog wel iets verder puzzelen. Na de letter worden er een aantal cijfers genoemd. De eerste 2 cijfers na de letter weergeven het jaar waar de belasting betrekking op heeft.

Bij de omzetbelasting kun je ook nog zien op welke periode het nummer betrekking heeft. Na de letter volgen dus eerst 2 cijfers die het jaar aanduiden, en daarna volgen nog 2 cijfers die de periode aanduiden, bij de kwartaalaangifte ziet dit er als volgt uit:

  • 21 = 1e kwartaal
  • 24 = 2e kwartaal
  • 27 = 3e kwartaal
  • 30 = 4e kwartaal

Bij de toeslagen kun je ook nog zien op welke soort toeslag het betrekking heeft, namelijk:

  • T – Eindigend op een 1 – Kinderopvangtoeslag
  • T – Eindigend op een 2 – Huurtoeslag
  • T – Eindigend op een 3 – Zorgtoeslag

Letter opzoeken op basis van 16 cijferige betalingskenmerk

Op de website van de Belastingdienst kun je op basis van het beschikkingsnummer ook het betalingskenmerk opzoeken, maar je kunt ook weer op basis van een 16-cijferig betalingskenmerk opzoeken wat het beschikkingsnummer was. Op basis van dit beschikkingsnummer kun je weer terugzien waar het betrekking op heeft door middel van de letter in betalingskenmerk Belastingdienst.

Handig als je bijvoorbeeld in je administratie een betaling aan de Belastingdienst in je bank tegenkomt en je niet precies meer weet waar dit betrekking op had!

Letters Belastingdienst
Lees verder..

Tip! Direct van betalingskenmerk naar omschrijving zonder gedoe?

Ga dan naar Belastingtool.nl en laat het betaalkenmerk direct omzetten naar een omschrijving van de soort belasting en op welke periode het betrekking heeft! Dit scheelt veel tijd en je krijgt een duidelijke omschrijving van de aanslag en periode.
Lees verder..

Hulp nodig bij jouw administratie of belastingaangifte? Bekijk onze locaties.

Mocht je jouw administratie willen uitbesteden, dan kunnen wij je uiteraard van dienst zijn! EasyZZP heeft locaties in:

Utrecht
Amsterdam
Rotterdam
Apeldoorn
Zwolle