Middeling inkomstenbelasting ZZP bij wisselend inkomen

Middelen bij ZZP’ers

Het komt regelmatig voor dat in het ene jaar de inkomsten hoger zijn dan in een ander jaar. Bijvoorbeeld wanneer je minder klussen hebt weten binnen te halen, je net start (of stopt) als ZZP’er of wanneer je bijvoorbeeld een jaartje een sabbatical neemt. Hierdoor kan het voorkomen dat je inkomen in het ene jaar in een hogere belastingschijf valt dan in het andere jaar. Wanneer dit voorkomt bij jou, laat je mogelijk een belastingvoordeel liggen.

Inkomen van 3 aaneengesloten jaren

Het is namelijk mogelijk om je inkomen over meerdere jaren te “middelen” waardoor je mogelijk minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het inkomen van 3 aaneengesloten jaren wordt in dit geval bij elkaar opgeteld, en door 3 gedeeld. Hierdoor kan een hoger belast inkomen uit het ene jaar, ineens in een lagere belastingschijf vallen. Het verschil krijg je na een bepaald drempelbedrag terug van de Belastingdienst. Hiervoor dien je wel een middelingsverzoek met een berekening voor op te sturen naar de Belastingdienst. Zeker bij ZZP’ers waarbij het inkomen vaak wisselt, kan middelen dus erg interessant zijn!

Klanten van EasyZZP

Wil jij weten of je voor middeling in aanmerking komt? EasyZZP berekent dit voor klanten vrijblijvend.

Voor de berekening van een mogelijke teruggave door toepassing middeling hebben we de definitieve aanslagen nodig van de jaren van het middelingstijdvak. Het middelingstijdvak bestaat uit 3 aaneengesloten jaren ‘de te middelen jaren’.
Een middelingsverzoek heeft alleen nut indien:

  • In één van deze jaren een sterke afwijking is te zien in inkomen t.o.v. de andere jaren.

  • Binnen het jaar die afwijkt geldt een ander belastingtarief dan in de andere jaren (bijvoorbeeld 1 jaar 40,85% en de andere 2 jaar 51,95%)

  • De teruggave hoger is dan € 545,- (de drempel)

Benodigde documenten: Definitieve aanslagen

De definitieve aanslagen herken je aan de tekst ‘Aanslag jaar’ rechtsboven op de aanslag.
Je vindt de aanslagen in je online portal van de Belastingdienst en over oudere jaren vaak alleen hard copy.

Middeling ZZP
Lees verder..

Lees ook: Belastingrente over je belastingschuld

In het geval dat een aangifte niet tijdig ingediend en betaald wordt, kan het zijn dat je belastingrente bent verschuldigd.
Lees verder..