Motor van de zaak

Het voorjaar is weer in zicht en de motoren worden weer massaal uit de stalling gehaald om ritten te maken. Maar weet u ook dat een motor een goed en goedkoop alternatief kan zijn voor zakelijke ritten? Daarnaast kunt u er naast geld ook veel tijd mee besparen!

Voor een motor van de zaak gelden andere regels dan bij een auto het geval is. U heeft bijvoorbeeld geen bijtelling voor het privégebruik van de motor. Wel moet u het deel van het privégebruik corrigeren. Alleen bij de motor is deze regeling vele malen eenvoudiger dan bij de auto van de zaak. U houdt alleen de kilometers bij waarbij u de motor voor privédoeleinden gebruikt. Vervolgens moet u een redelijke kilometervergoeding voor deze privékilometers aan uw zaak betalen en de BTW voor dit deel corrigeren. De kilometerregistratie is niet verplicht en hoeft niet sluitend te zijn. Wel moet u een redelijke schatting kunnen maken. Dit kan door bijvoorbeeld alleen de zakelijke of alleen de privéritten bij te houden. Als u dit doet, kunt u gemakkelijk aan het eind van het jaar uw percentage gereden privéritten bepalen.

U kunt in dit geval alle kosten inclusief de aanschaf, onderhoud en gebruik van de motor als zakelijke kosten boeken.

Een bijkomend voordeel: Als u de motor zakelijk aanschaft dan valt deze onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In dit geval bedraagt de aftrek maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en vallen er dus gewoon onder. Deze aftrek brengt u in mindering op de winst en u betaald in dat geval dus minder inkomstenbelasting.

Motor van de zaak

Andere belangrijke punten:

  • Net zoals bij de auto het geval is wordt woon-werk verkeer als zakelijk gezien voor de winst, maar niet voor de BTW.
  • U kunt ook zakelijk rijden met een privé motor. In dit geval mag u net zoals bij de auto 0,19 cent per gereden kilometer in rekening brengen. U betaalt vervolgens wel al de verbruikskosten en onderhoudskosten uit privé.
    Bent u klant bij EasyZZP en heeft u vragen over het zakelijk aanschaffen van een motor? Neem in dat geval contact met ons op.

Tip: Gebruik een tankkaart indien u een motor van de zaak heeft. In dat geval bent u er zeker van dat alle zakelijke kosten juist in de administratie terecht komen.

Lees verder..

Lees ook: BTW aftrekbaar van uw privé auto?

Het líjkt zo eenvoudig, een auto, maar als u een onderneming heeft zijn er veel regelingen waar u van kunt profiteren of rekening mee moet houden
Lees verder..