Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleine ondernemersregeling in

De belastingdienst heeft aangekondigd dat de nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR) per 1 januari 2020 ingaat. Ondernemers die zich voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst voor de nieuwe KOR, kunnen vanaf 1 januari 2020 de vrijstelling toepassen.

Kleine ondernemersrekeningDe regeling is bedoeld om kleine ondernemers te ondersteunen en de administratieve lasten voor hen te verminderen. Daarom is besloten de regeling flink te wijzigen. Vanaf 2020 wordt namelijk de omzet bepalend voor de toepassing van de KOR. Momenteel is dit gebaseerd op de hoeveelheid te betalen btw op jaarbasis (minder dan €1883).  Val je straks binnen de grens van € 20.000 omzet dan hoef je geen btw af te dragen.

BV kan ook beroep doen op de KOR-regeling

Grote wijziging ten opzichte van de oude KOR is dat rechtspersonen ook gebruik kunnen maken van de nieuwe regeling. Wel moet je rekening houden met de volgende aspecten:

  • Er is sprake van btw-ondernemerschap

  • De ondernemer is gevestigd in Nederland of heeft hier een vaste inrichting

  • De omzet is niet hoger dan € 20.000 op jaarbasis.

Ondernemers die nu ontheffing hebben van hun administratieve verplichtingen en daardoor geen btw-aangifte doen, vallen per 1 januari automatisch onder de nieuwe KOR. Dit geldt ook voor zonnepaneelhouders die geen btw-aangifte doen. De ondernemer die dit niet wil, moet zich voor 20 november 2019 afmelden.

Meedoen met de KOR heeft voor- en nadelen

Je krijgt minder administratieve verplichtingen. Maar je kunt bijvoorbeeld geen btw meer aftrekken of terugvragen. Ondernemers die al ontheffing hebben van BTW worden automatisch door de Belastingdienst in de nieuwe regeling gezet. Wil je niet meedoen moet je je voor de deadline afmelden bij de Belastingdienst.

Wil je meer informatie over de de nieuwe KOR? Neem dan contact op met je contactpersoon bij EasyZZP.

Lees verder..

Lees ook: EasyZZP Winnaar Yuki Awards

Tijdens het Yuki Operational excellence gala 2019 werden de awards uitgereikt. EasyZZP heeft de hoofdprijs Operational Excellence Award gewonnen.
Lees verder..