Rekening openen als ZZP-er

Veel ZZP-ers openen een zakelijke rekening voor hun onderneming. Het grote voordeel hiervan is dat je de privé-administratie scheidt van je zakelijke. Dit is erg overzichtelijk voor jezelf, maar ook voor je boekhouder. Wat de voordelen van een zakelijke rekening verder zijn en hoe het nou precies werkt, lees je hieronder.

Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht voor een ondernemer. Wel wordt het aangeraden, o.a. door de Kamer van Koophandel en ook door boekhouders. Menig ondernemer zal het je ook aanraden, want het is nou eenmaal een stuk overzichtelijker. Zeker als je bijvoorbeeld benzine tankt, is het belangrijk dat je later kunt aantonen dat dit van je zakelijke rekening is betaald (i.v.m. de aftrek van de BTW voor de Belastingdienst). Daarnaast is het voor jezelf ook niet prettig als je zakelijke transacties tussen de uitgaven staan die je doet bij dat ene koffietentje om de hoek. Als je een zakelijke rekening gebruikt, kom je over het algemeen een stuk professioneler over. Als je factureert komt de naam van je bedrijf op het afschrift te staan, wat professioneel maar ook overzichtelijk overkomt op je klant of opdrachtgever.

Laten we eerlijk zijn: het zal je wat extra geld kosten, het openen van zo’n zakelijke bankrekening. Maar het kost je ook geld om een tweede privé rekening te openen, waar ook veel ondernemers voor kiezen. Dus, mocht je echt alle extra kosten willen ontvluchten, dan zal je alles via je privé rekening moeten regelen. Helaas kan dit echt onoverzichtelijk gaan worden, zeker als je een groeiend bedrijf hebt. Bij een klein bedrijf met weinig transacties, valt de chaos nog te overzien. Als het aantal transacties toeneemt zal het echter moeilijker worden om overzicht te houden.

Belangrijk! Ook al is het openen van een zakelijke rekening niet verplicht, bij controle van je administratie wilt de Belastingdienst wel volledig inzicht in je administratie. Als je zakelijke transacties via je privé rekening worden uitgevoerd, moet je dus ook je volledige privé zaken aan de Belastingdienst laten zien.
Als je eenmaal hebt besloten om een zakelijke rekening te openen, zijn er ontzettend veel banken waar je uit kunt kiezen. Naast de grote banken zoals ING, ABN Amro en Rabobank zijn er ook kleinere banken die aantrekkelijk zijn voor ZZP-ers. We hebben er een paar voor je op een rij gezet:

Knab
Knab is een online bank die sinds 2012 bestaat. Als startende ondernemer zijn de eerste drie maanden bij Knab gratis. Daarnaast is Knab aantrekkelijk voor kleine ondernemers; elk jaar zijn je eerste 1000 transacties namelijk gratis. Voor ondernemers in de vastgoedsector is het niet mogelijk om bij Knab een rekening te openen. De Knab bank heeft een boekhoudkoppeling waarmee de banktransacties eenvoudig naar je financiële administratie gestuurd worden.

Bunq
Bunq gaat back to the basics. Voor slechts één euro per maand kun je al een zakelijke rekening openen bij Bunq. Je hebt alleen een telefoon nodig om een rekening te kunnen openen, wat via de app gaat. Daarnaast biedt Bunq de mogelijkheid om je mobiel te gebruiken als betaalautomaat, waardoor je geen pinautomaat of cash meer nodig hebt. Je maakt een QR-code aan en je klanten kunnen je met hun mobiel betalen.

Triodos Bank
Triodos is een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Naar eigen zeggen werken zij graag aan ‘’positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen.’’ Daarnaast is het o.a hun missie om het voor bedrijven en organisaties mogelijk te maken hun geld te gebruiken voor de bevordering van duurzame ontwikkelingen. Triodos Bank doet alleen zaken met organisaties die ook de natuur en het milieu ondersteunen.

Lees verder..

Lees ook: Zakelijke betaalrekening bij Knab

De Knab bank is een ideale rekening voor de ZZP’er of kleinere ondernemer. Het openen van een zakelijke Knab rekening kan volledig digitaal.
Lees verder..