Voorkom BTW-boetes, doe op tijd aangifte en betaal op tijd!

De aangifte omzetbelasting is vaak een tijdrovende klus. Bij het naderen van de deadline voel je toch vaak spanning. Ben ik dit tijdvak weer op tijd met het indienen van de aangifte omzetbelasting? Als de klus is geklaard kunnen we weer even lucht happen, op weg naar het volgende tijdvak. Maar hier stopt het nog niet. Waar moet je nog meer rekening mee houden?

De omzetbelasting is een zogenaamde aangiftebelasting. Hierbij staat de betaling voorop. De omzetbelasting dien je zelf te berekenen en te betalen. Je ontvangt hiervoor geen aanslag van de Belastingdienst. Zorg er dus voor dat je naast het tijdig indienen van de aangifte, ook tijdig betaalt. Eénmaal per jaar ontvang je een brief van de Belastingdienst met de aangifte- en betalingsdata. Deze kun je hier nog eens nalezen.

Te laat, wat nu?

Ben je te laat met het indienen van de aangifte, dan ontvang je een verzuimboete. De verzuimboete bedraagt € 61,-.

Tip: Je krijgt geen boete als je de aangifte eenmalig te laat, maar nog wel binnen 7 dagen na de uiterste inleverdatum, hebt ingediend.

Ben je te laat met het betalen van de aangifte dan geldt er wederom een coulancetermijn van 7 dagen. Betaal je alsnog binnen deze termijn dan ontvang je geen boete maar een mededeling, mits je het vorige tijdvak wel op tijd hebt betaald. De boete voor het te laat betalen is 3% (2% in 2013) van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50,- en een maximum van € 4.920,-

Let op: De boetes worden apart vastgesteld. De verzuimen voor hetzelfde tijdvak kunnen dus samenlopen. Doe je te laat aangifte en betaal je te laat, dan krijg je dus twee boetes.

BTW Boete

Niets aan te geven?

De Belastingdienst weet niet of jij in het betreffende tijdvak niets hebt aan te geven. Doe daarom altijd aangifte! Dus ook als alle rubrieken nihil zijn. Deze nihilaangifte kun je heel gemakkelijk doen in je portaal bij de Belastingdienst. In dit portaal wordt gevraagd of je dit tijdvak iets hebt aan te geven. Kies in dit geval ‘nee’ en druk op verzenden.

Geen aangifte gedaan of vergeten?

De Belastingdienst zal in die situatie een naheffingsaanslag opleggen. Deze aanslag schat de Belastingdienst zelf. Als je niets hebt aan te geven dan zijn deze bedragen vaak erg hoog! Betaal deze dan ook niet maar teken bezwaar aan.
Dit bezwaar dient altijd binnen 6 weken na dagtekening van de opgelegde aanslag ingediend te worden. Hoe je dat doet lees je hier.

Hoewel het simpel oogt, komen wij in de praktijk toch vaak problemen tegen.

Ook al besteedt u uw administratie volledig uit, meestal bent u zelf verantwoordelijk voor het doen van de betalingen. Zo ook voor de BTW aangifte.
Te laat betalen zie ik veel gebeuren en dit kost al snel € 50,-. Als je het mij vraagt; zonde van je geld en nergens voor nodig.

Als startende ondernemer heb je het onwijs druk. Inschrijven bij de KvK, BTW nummer aanvragen, visitekaartjes regelen, een website op (laten) zetten, opdrachtgevers binnenhalen en ga zo maar door. In deze drukte wordt de BTW aangifte al snel over het hoofd gezien. Helemaal wanneer je je bijvoorbeeld op 20 december inschrijft. Vroeg of laat krijgt de Belastingdienst hier lucht van. Zij verzoeken je dan om aangifte te doen voor die 11 dagen in december dat je ondernemer bent.

Dit biljet blijft vaak onaangeraakt, dit omdat er niets valt aan te geven of omdat wij het simpelweg niet meer gewend zijn om op papier aangifte te doen. Je hebt dus geen aangifte gedaan. Voilà, een tijdje later ligt er een naheffingsaanslag op de deurmat of je even € 500,- wilt betalen. Leuke start!

Hopelijk kunnen jullie hier als zelfstandige ondernemers jullie voordeel mee doen.

Lees verder..

Lees ook: Letters Belastingdienst in aanslagen

Wat betekenen de letters in betaalkenmerken en beschikkingen? Iedere letter heeft een betekenis.
Lees verder..