Wat moet ik doen als ik als ZZP arbeidsongeschikt word?

Door ziekte of een ongeval kan het gebeuren dat je niet meer kunt werken. Je bent dan arbeidsongeschikt. Ook een zwangerschapsverlof wordt gezien als tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Je kunt volledig arbeidsongeschikt zijn, maar ook gedeeltelijk. Stel dat je zzp’er bent in de bouw. Door rugklachten kun je geen fysieke arbeid meer doen, maar een deel van het werk – zoals het begeleiden van klanten en collega’s – nog wel. In dat geval ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

ZZP Arbeidsongeschikt

Wat te doen bij arbeids-ongeschiktheid?

Als ondernemer wil je er liever niet aan denken dat het ook jou kan overkomen. Je kunt je werk niet meer doen en hebt geen inkomen. Om te voorkomen dat zo’n situatie nog vervelender wordt, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (kortweg: AOV) afsluiten.

Wat kost een AOV voor zzp’ers of ondernemers?

Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je premie. Wanneer je dan arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een uitkering van de verzekeraar. Wat je precies verzekert bepaal je zelf. Het bedrag dat je wilt verzekeren stem je af op de vaste lasten en kosten die je elke maand hebt. Je kunt daarbij voor een eigenrisicoperiode kiezen: een tijdelijke periode waarin je zelf voor inkomsten zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een eigenrisicoperiode van 6 maanden. Je betaalt dan minder premie, omdat je pas na 6 maanden arbeidsongeschiktheid een uitkering krijgt.

Word je als zzp’er of ondernemer arbeidsongeschikt en heb je geen AOV? Dan kun je wel recht hebben op een bijstandsuitkering. Of je die krijgt hangt van bepaalde regels af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je eigen vermogen en de levensvatbaarheid van jouw bedrijf.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ZZP’er zijn zakelijk niet aftrekbaar omdat dit een privé verzekering betreft, dus een verzekering voor de ondernemer zelf en niet voor de onderneming.