Een duurzaam administratiekantoor

Als jong bedrijf zijn wij ons bewust van de klimaatverandering en de gevolgen van ons gedrag. Wij voelen de verantwoordelijkheid om onze planeet ook voor volgende generaties bewoonbaar te houden. Daarnaast is duurzaamheid ook voor steeds meer klanten een belangrijk keuzecriteria aan het worden.

Als online administratie en fiscaal advieskantoor zijn wij op veel vlakken op de goede weg. Wij werken nagenoeg papierloos, beperken door online te werken onnodige reisbewegingen tot een minimum en we reizen grotendeels elektrisch, met de fiets of het OV. Maar, ambitieus als wij zijn, is dat niet voldoende. Daarom hebben wij de ambitie om het ieder jaar een beetje beter te doen.

Duurzaam administratiekantoor

2023

De basis op orde

De basis op orde

In 2023 zal de focus liggen om de basis op orde te krijgen. We brengen gedetailleerd in kaart wat onze CO2 footprint is en maken per onderwerp een actieplan om deze te halveren voor 2027. De in dit proces gevonden quick wins voeren wij nog dit jaar door om onze doelstelling voor 2023 te realiseren. Daarnaast zullen wij in 2023 transparant onze duurzaamheidsprestaties laten zien en rapporteren over de voortgang.

2024

Onze directe omgeving

Onze directe omgeving

In 2024 zullen wij onze directe sfeer van invloed zoals klanten, leveranciers en collega’s gaan helpen en motiveren om duurzame keuzes te maken. Stappen welke wij hierin voorzien zijn een duurzaam inkoopbeleid, het gratis of tegen gereduceerd tarief adviseren van klanten over duurzaamheidsinvesteringen en onze expertise beschikbaar stellen aan een aantal duurzame ondernemingen.

2025 en verder

Ieder jaar een beetje beter

Ieder jaar een beetje beter

Vanaf 2025 en verder zullen wij ieder jaar onze genomen acties en de resultaten hiervan evalueren. We passen onze doelstellingen aan om deze ambitieus te houden en kiezen jaarlijks een thema waarmee wij onze CO2 uitstoot verlagen en onze duurzame impact op de wereld vergoten.

CO2 uitstoot eigen vervoer

Als één van de eerste stappen in onze duurzaamheidsreis zijn wij tot in detail in kaart gaan brengen wat onze CO2 uitstoot is van onze eigen reisbewegingen. We hebben hierin ons woon-werkverkeer en onze zakelijke ritten meegenomen. In onze berekening zijn wij erg kritisch geweest, zo hebben wij bijvoorbeeld zelfs bij elektrische auto’s en fietsen rekening gehouden met de gemiddelde CO2 uitstoot per kWh in Nederland. We zullen de CO2 uitstoot rapporteren in ton per FTE zodat wij onze prestaties kunnen vergelijken met voorgaande jaren en andere bedrijven.

Onze doelstelling voor 2023 is een verlaging van 10% tov 2022.

Om onze doelstelling voor 2022 te behalen zullen daar waar mogelijk overstappen naar elektrische en/of energiezuinige auto’s, wij zullen het gebruik van (elektrische) fietsen en het OV stimuleren en wij zullen het aantal reisbewegingen minimaliseren door thuiswerken en online afspraken te faciliteren.

2021

0
Het aantal ton CO2 per FTE van ons vervoer in 2021
Elektrisch OV Benzine
18,54 % 7,08 % 74,37 %

0
Het aantal ton CO2 per FTE van onze kantoren in 2020

CO2 uitstoot kantoren

Als tweede stap gaan wij in kaart brengen wat de CO2 uitstoot van onze eigen kantoren is. op dit moment zijn wij alle gegevens aan het verzamelen om dit inzichtelijk te maken. Ook voor dit onderwerp zullen wij kritisch kijken naar de werkelijke uitstoot en deze rapporteren. Wij zullen de CO2 uitstoot rapporteren in ton per FTE zodat wij onze prestaties kunnen vergelijken met voorgaande jaren en andere bedrijven.

Ons pand in Utrecht is uit de jaren 60 maar heeft door diverse duurzame investeringen energielabel C. Hoewel wij een deel van het pand huren werken wij actief samen met de eigenaar om onze CO2 uitstoot te minimaliseren. Zo hebben wij in 2021 een groot deel van alle verlichting vervangen voor duurzame LED verlichting. Het stroomcontract is afgesloten voor 100% duurzame stroom van Green Choice.  Het stroomverbruik van 2021 was 7417 KWH. Van ons stroomverbruik is 53% zon en wind energie en 46% biomassa energie.

Bomen planten

Hoewel onze CO2 uitstoot in vergelijking met branche genoten zeer minimaal is voelen wij ons nog steeds verantwoordelijk voor de uitstoot die we creëren. Ieder jaar proberen wij onze uitstoot te minimaliseren en onze compensatie te vergroten. Omdat we graag een blijvende impact maken hebben wij hierin gekozen om bomen te planten via de organisatie Trees for all. We beperken het planten van bomen niet tot het compenseren van onze eigen uitstoot maar willen ook op dit vlak onze impact zo groot mogelijk maken.

In 2021 hebben wij 260 bomen bomen geplant. Dit staat gelijk aan 81 ton CO2 compensatie.

In 2022 hebben wij 320 bomen bomen geplant. Dit staat gelijk aan 100 ton CO2 compensatie.
0
Aantal bomen gepland in 2021
0
Aantal bomen gepland in 2022