Wat is de betekenis van de naam boekhouder

boekhouder betekenisEen boekhouder is een persoon die de boekhouding verzorgt voor één of meerdere ondernemingen of zelfstandigen (ZZP’ers). Een boekhouder is geen beschermd beroep. Iedereen mag zichzelf dus boekhouder noemen. Hoewel boekhouders vaak, zeker aan kleine ondernemers, fiscaal advies geven is dit eigenlijk de rol van een fiscalist. In dit artikel geven wij antwoord op de meest voorkomende vragen rondom dit onderwerp.

Welke werkzaamheden doet een boekhouder

De werkzaamheden van een boekhouder zijn het boeken en verwerken van alle gegevens, debiteurenbeheer en crediteurenbetalingen, maar daarnaast ook het opstellen van rapportages en doorgaans de aangifte omzetbelasting (BTW). In veel gevallen kan een boekhouder ook voorzien in fiscaal advies of een helpende hand bieden bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Het is belangrijk om te weten dat u als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk bent voor uw administratie. Het is dan ook aan te raden om u van fiscaal advies te laten voorzien door een fiscalist die gedegen kennis heeft van alle fiscale regelingen.

Wanneer mag je jezelf boekhouder noemen

Jammer genoeg is boekhouder geen beschermd beroep. Iedereen die dat wil mag zichzelf dus boekhouder noemen en zijn diensten aanbieden. Hierin schuilt een groot gevaar. Als ondernemer ben en blijf je namelijk zelf verantwoordelijk voor jouw administratie en voor de aangiftes die jouw onderneming doet.

Wanneer een boekhouder dus een foutieve aangifte doet, waardoor jij bijvoorbeeld een boete ontvangt of in de problemen komt, is dit in de meeste gevallen niet te verhalen op de boekhouder.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant

In tegenstelling tot het beroep boekhouder is het beroep accountant wel een beschermd beroep. Het gebruik van de titel accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA) of een afgeleide hiervan is voorbehouden aan hen die ingeschreven staan in het register van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA). Dit garandeert een bepaald opleidingsniveau en een verplichte bijscholing.

Kort omschreven zijn de werkzaamheden van de boekhouder het registreren van alle inkomsten en uitgaven daar waar de accountant controleert en corrigeert. Ook mag een accountant een jaarrekening opstellen. Een veelgemaakte fout is de aanname dat een boekhouder of accountant ook geleerd heeft om fiscaal advies te geven maar dit is niet per definitie het geval. Voor fiscaal advies bent u het beste op uw plek bij de fiscalist. Op deze pagina kunt u meer lezen over het verschil tussen de boekhouder en accountant.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een fiscalist

Het verschil tussen een boekhouder en een fiscalist is voornamelijk dat de boekhouder zijn werkzaamheden en kennis zitten in het verwerken en boeken van de administratie daar waar de fiscalist zicht richt op het adviseren over de fiscale wetgeving. De fiscalist zorgt er dus voor dat jij optimaal gebruik maakt van de belastingvoordelen. Een fiscalist is gespecialiseerd in de belastingwetgeving, controleert fiscaal de accountant of boekhouder en is gespecialiseerd in het geven van belastingbesparende tips.

Lees verder..

Lees ook: Hulp bij administratie

EasyZZP heeft de 5 belangrijkste voor je op een rijtje gezet!
Lees verder..

Hulp nodig bij jouw administratie of belastingaangifte? Bekijk onze locaties.

Mocht je jouw administratie willen uitbesteden kunnen wij je uiteraard van dienst zijn! EasyZZP heeft een hoop klanten in de zorg en onze ficalisten en boekhouders kennen alle belastingregels rondom het ondernemen in de zorg. EasyZZP heeft locaties in:

Utrecht
Amsterdam
Rotterdam
Apeldoorn
Zwolle